Piltuudis: tähesadu Stonehenge`i kohal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähesadu Stonehenge`i kohal
Tähesadu Stonehenge`i kohal Foto: SCANPIX

Põhjapoolkeral on kätte jõudnud tähesaju tipphetked.

Eile sai Suurbritannias Salisbury tasandikul asuva kuulsa megaliitehitise Stonehenge`i kohal näha meteoorivoolu, edastab Reuters.

Perseiidid on meteoorivool, mis kordub igal aastal augustis. Selle meteoorivoolu tipp on 12. augustil, kuid see on nähtav ka kaks nädalat varem ja kaks nädalat hiljem.

Need meteoorid pärinevad Swift-Tuttle`i komeedi orbiidil asuvast Perseiidide pilvest. Tähesadu on nähtav siis, kui Maa läbib selle komeedi orbiiti.

Perseiidide radiant ehk punkt, kust meteoorid näivad väljuvat, on Perseuse tähtkujus. Swift-Tuttle'i komeedi orbiidi asendi tõttu on perseiidid jälgitavad peamiselt põhjapoolkeral.

Perseiidid koos geminiidide ja kvadrantiididega moodustavad põhjataeva kolm kõige intensiivsemat meteoorivoolu. Need voolud annavad regulaarselt igal aastal ühel ja samal perioodil 40 kuni 50 heledat palja silmaga nähtavat meteoori tunnis.

Meteoorivooluks nimetatakse mingi taevakehaga, näiteks komeedi või asteroidiga, seotud meteooride nähtavale ilmumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles