Leivapätsi eest tuleb peagi rohkem raha välja käia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Mägioja
Evelin Mägioja Foto: Pm


Maailma ühe suurima teraviljatootja Venemaa otsus keelata vilja eksport andis omapoolse tõuke sellele, et leiva ja saia hind Eestis tõuseb peagi.


Pagaritooteid valmistava Fazer Eesti ASi juhatuse esimehe Kristjan Kongo sõnul peavad väljamüügihindasid kergitama kõik tootjad. «Jahu uute hindade üle käivad praegu läbirääkimised,» nentis ta.

Kongo sõnul tähendab 20-protsendine viljahinna tõus viie- kuni kuueprotsendist leivahinna tõusu. «Aga räägitakse juba 30 protsendist, 20 protsenti ei ole kindlasti lagi,» lisas ta.

Kongo väitel ei tõuse siiski kõikide pagaritoodete hind võrdselt – rukis ja nisu ei kalline ühtviisi.

Pagarifirma Hagar juhataja Heiki Halliku sõnul on hinnatõusus oma osa maailmaturul kallineval viljal. Samas tulnuks leivapätsi eest nii või naa hakata rohkem raha välja käima.

«Hinnatõus tuleb, aga see oli juba planeeritud ka viljahinna tõusuta, kuna käibemaks ja aktsiisid kerkisid,» selgitas Hallik. «Seni oleme oma hindasid madalal hoidnud, kõik see on tulnud millegi muu arvelt.»

Hallik tõdes, et leib on inimeste jaoks n-ö tundlik toode. «Kui leiva hind kerkib, siis tõusevad inimesed tagajalgadele. Kuigi inimesele tähendab see võib-olla vaid 30 sendi võrra suuremat väljaminekut,» märkis ta. Tootjate hinnangul kallineb leivakilo siiski krooni võrra, välistatud pole aga veelgi suurem hinnatõus.

Rimi ja Säästumarketi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Mägioja sõnul on tootjad uued ettepanekud sisseostuhindade suhtes teinud. «Sellega seonduvalt hinnad suure tõenäosusega siiski tõusevad,» tõdes ta.

Mägioja ei näinud võimalust, et kauplused tarbijaid hinnatõusust päästma hakkavad. «Hetkel ei ole jaekaubanduses väga palju puhvreid, et hindadega allapoole tulla, ning erinevaid hinnatõuse poed enda kanda võtta ei jõua,» nentis ta.

Samas ütles Mägioja, et kauplused üritavad kindlasti hinnatõusu võimalikult kaua edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles