Rannu jääb vabaõhulavast ilma

Signe Ivask
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaõhulava kasutasid viimast korda etenduse «Neeme» osatäitjad. Praegu mõtleb vallavalitsus, kuidas ehitis nii maha võtta, et seda saaks hiljem veel kasutada.
Vabaõhulava kasutasid viimast korda etenduse «Neeme» osatäitjad. Praegu mõtleb vallavalitsus, kuidas ehitis nii maha võtta, et seda saaks hiljem veel kasutada. Foto: Andres Ehrenpreis

Rannu mõisapargis võib praegu veel näha linnuselaadset ehitist, mida on kasutatud etenduste ning ka peokohana. Tänavu sügisel peab vald aga peokohas oleva kiviplatsi üles ning lava maha võtma.



Rannu vallavanem Maano Koemets tunnistas, et keskkonnaamet on vallale tõepoolest ettekirjutuse esitanud.

«Põhjus on selles, et lava ehitust polnud esialgu keskkonnaametiga kooskõlastatud, kuigi seda oleks pidanud tegema, sest park on looduskaitse all,» ütles ta.

Kirjavahetuse teel on Rannu vallavalitsus aga püüdnud seletada, et tegu on veepumbajaama peale ehitatud dekoratsiooniga. Siiski loeb keskkonnaamet seda seaduserikkumiseks. Rannu vald loodab lava ikkagi veel kasutada.

Trahv 12 000 krooni

«Lava tahaks etendustesse ikkagi kaasata. Äkki võtta osadeks ja siis dekoratsioonina pruukida?» pakkus Koemets välja. «Kogu see linnuse teema läheb ju tegelikult Rannu ajaloo ja pargiga hästi kokku, ei tahaks seda täitsa ära kaotada.»

Rannu endine vallavanem Uno Rootsmaa on löödud. «Ühel hetkel lihtsalt tuli käsk lava maha võtta,» ütles ta. «Meie käsitlesime seda mitte ehituse, vaid dekoratsioonina, mis on rajatud olemasolevale ehitisele,» lisas endine vallavanem.

Üksikisikuna sai Rootsmaa ka 12 000 krooni trahvi. «Keskkonnateenistus lubas küll uuringu läbi viia, et ehk on võimalik looduskaitsepiirang maha võtta, sest kaitsta pole siin midagi,» rääkis ta. «Lihtsalt tuleb see ilus dekoratsioon maha võtta, ma küll ei tea, et see kedagi siin häirinud oleks,» on Rootsmaa pettunud.

Rannu rahvamaja alla kuuluva dekoratsioonlava mahavõtmisega pole rahul ka rahvamaja administraator Helvi Tõlk.

«Tuleb välja, et 1. oktoobril tuleb kõik maha võtta,» nukrutses ta. «Kõik on seal praegu seadusevastaselt püsti,» ütles Tõlk. «Paljud on ahastuses, et miks maha peab võtma, lava pole maasse kaevatud ega aja kuskile mürki.»

Äsja Rannu näitlemislaagrist osa võtnud kohaliku lehe peatoimetaja Arvi Sepp peab lava mahavõtmist rumaluseks.

Ta rääkis, et kolm aastat tagasi käis toonane vallavanem Rootsmaa välja plaani dekoratsioon ehitada ning nii kerkis Rannu mõisapargi veepumbajaama peale linnuselaadne ehitis. «Luba selleks aga ei küsitud,» tunnistas Sepp.

Pargi alla sobimatu

Tartumaa muinsuskaitse vaneminspektor Reelika Niit meenutab, et Rannu vallvalitsust hoiatati lava mahavõtmise suhtes juba kaks aastat tagasi. «Koostöös keskkonnaametiga otsustasime, et see lava on pargis sobimatu,» ütles Niit.

Lava on kasutatud mitmes vabaõhunäidendis, näiteks 2007. aastal mängiti sellel Rannuga seotud armastuslugu Barbara von Tiesenhausenist. Kohalikud harrastusnäitlejad ning näitlemislaagrist osavõtjad mängisid 31. juulil viimase etendusena muistsest ajast kõnelevat «Neemet».

Lava saatus

• 2006–2007 lava ehitus

• 2007 etendus «Barbara lugu»

• 2008 lava mahavõtmise hoiatus

• 2009 Võrtsjärve mängud

• 2010 suvel näitlemislaager ja etendus «Neeme»

• 1. oktoober 2010 peab lava olema lammutatud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles