Vene ametnikud leidsid Valio laktoosivabadest toodetest laktoosi

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio tooted Vene turule.
Valio tooted Vene turule. Foto: valiorussia.ru

Soome piimanduskonsterni Valio laktoosivabade toodete eksport Venemaale seisab endiselt — nüüd selle taga, et Vene riikliku järelvalveorgani Rosselhoznadzor inspektorid on leidnud Soome laktoosivabast hapukoorest laktoosi.

Rosselhoznadzori teate kohaselt peeti kinni Gatšina tolliterminali tulnud toidukaupade partii, mis sisaldas laktoosivabat piima, jogurtit, koort ja hapukoort ning kontrolliti seda laktoosisisalduse osas. Hapukoorest leiti laktoosi ja partii realiseerimine keelati.

Laktoosivabad tooted on erand Venemaa kehtestatud piimatoodete ja muude toiduainete sisseveokeelule riigile Ukraina konflikti tõttu sanktsioonid rakendanud riikidest. Venemaal laktoosivabasid piimatooteid praktiliselt ei toodeta, seega on laktoositalumatud Venemaa elanikud sõltuvad importtoiduainetest.

Peatselt pärast traditsiooniliste piimatoodete ekspordikeelu jõustumist orienteeris Valio oma Venemaa ekspordi ümber laktoosivabadele toodetele. Ehkki teoorias peaksid selline toodang olema Venemaal teretulnud, ei ole Valiol tegelikult õnnestunud siiani oma laktoosivabade toodetega üle Vene piiri pääseda, sest iga kord on ametnikud leidnud mõne põhjuse kaupade tagasisaatmiseks.

Augusti lõpus nõudsid Vene võimud Valiolt laktoosivabadele toodetele uut tüüpi sertifikaate, mida varem polnud nõutud. Eksport seisis. Oktoobri alguses said soomlased sertifikaadiasja korda ja saatsid Venemaale uue proovipartii. Siis leidis Rosselhoznadzor piimast tetratsükliini, antibiootikumi, ehkki Valio väitel on antibiootikumide pääsemine toiduainetesse võimatu. Eksport seisis jälle. Nüüd on Rosselhoznadzor leidnud kolmandast proovipartiist laktoosi ja eksport taas seisab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles