Meerid loodavad tormi eel meedia abile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm Roosna-Allikul
Torm Roosna-Allikul Foto: Tiit Reinberg/Järva Teataja

Eesti meeride hinnangul mängib tormiohu eest hoiatamisel väga olulist rolli meedia, kes peaks eestlastele operatiivselt teavet jagama.

Postimees.ee uuris Eesti linnajuhtidelt, kas eelmisel nädalavahetusel riiki räsinud torm on nende ettevalmistustes midagi muutnud ning kas sellel nädalavahetusel peljatakse uue tormi tulekut.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel on pühapäeval oodata küll hoovihma ja äikest, kuid nii raju tormi praegu ei ennustada. Seepärast toimusid linnade kriisikomisjonide kohtumised nädala alguses, kui tegeleti tormikahjude likvideerimise küsimustega ja uue tormi temaatikat eriti ei puudutatud.

Viljandi välissuhete peaspetsialisti Egle Leisneri sõnul nemad spetsiaalseid ettevalmistusi tegema ei hakka, teavitustööd teeb kohalik ajaleht «Sakala» ja lisaks teavitatakse inimesi ka teiste meediakanalite abil.

Meedia olulist rolli tormiinfo edastamisel toonitasid ka Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots, Kunda linnapea Allar Aron ja Haapsalu linnapea Urmas Suklese, kelle sõnul on riiklikud struktuurid alati valmis ja ajakirjanduses on väidetavat ohtu palju kajastanud.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi sõnul avaldavad nemad täna-homme nii pressiteates kui linna kodulehel nende haljastusfirmade telefoninumbrid, kes on nõus nädalavahetusel elanikele appi tulema - näiteks, kui on vaja kiiresti tormiga kukkunud puid kõrvaldada või saagida.

«Momendil uut komisjoniistungit pole mõtet kokku kutsuda – meil ei ole sellist informatsiooni, et hakkab juhtuma midagi erakorralist,» sõnas ta.

Keila linnapea Tanel Mõistuse sõnul kasutavad nemad kiire informatsiooni jagamiseks lisaks massimeediale ka nii linna kodulehte kui ka lehekülge Facebookis. Samuti on Keila linn liitunud abitelefoni 1345 teenusega, kust jõuab operatiivne hädainfo kohe asjaomase ametnikuni.

«Oleme lõpetanud linna maa-alal kasvanud ohtlike ja haigete puude kärpimise ning kõrvaldamise tööd,» sõnas ta. «Valmisolek hädaolukordadeks on pidev, niivõrd kui see on võimalik.»

Jõgeva linnapea Kalmer Laini sõnul võiks inimeste teavitamisel aga kaasa lüüa ka riik, et kodanikke ohutuskampaaniatega teavitada.

Võru abilinnapea Kristjan Võrno toonitas aga, et nende arvates pole mõtet inimesi ülemäära hirmutada ja pärast pühapäevast tormi avaldati lühike teade, kuidas tormi korral reageerima peaks.

«On ilmne, et looduse vastu inimene ei saa, kuid kõige elementaarsemaid ettevaatusabinõusid saab iga asutuse juht, kollektiiv ja linnaelanik ikkagi kasutusele võtta,»toonitas siiski Narva linnavalitsuse vanemspetsialist Movses Martirosjan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles