Endised kommunistid võivad sotside abil Tüüringis võimule tulla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüüringi sotsiaaldemokraadid.
Tüüringi sotsiaaldemokraadid. Foto: SCANPIX

Saksa Vasakpartei (Linke) leppis oma võimalike koalitsioonipartneritega Tüüringi liidumaal kokku viieaastases poliitprogrammis, teatasid parteid kolmapäeval.

Endisest Saksa Demokraatliku Vabariigi võimuparteist välja kasvanud kapitalismivastane ning patsifistlik Vasakpartei juhiks programmi kohaselt koalitsiooni, kuhu kuuluksid veel sotsiaaldemokraadid ning rohelised.

See tähendaks, et kantsler Angela Merkeli kristlikud demokraadid, kes on Tüüringit valitsenud alates 1990. aastast, peavad minema opositsiooni.

Kolm parteid esitavad oma koalitsioonileppe pressikonverentsil neljapäeval.

Rohelistel ja vasakpoolsetel tuleb erakonnasiseselt veel leppe üle hääletus korraldada. Sotsiaaldemokraadid on seda juba teinud.

Vasakpoolsed pole veel Saksa taasühinemisest saadik ühegi liidumaa võimukoalitsiooni juhtinud ning see väljavaade ei ole kõikidele meeltmööda.

Saksa president Joachim Gauck, endine Saksa Demokraatliku Vabariigi teisitimõtleja, on selle suhtes oma kriitikat väljendanud, öeldes, et «inimestel, kes on kommunismi all elanud, oleks seda (vasakäärmuslaste võimuletulekut) võrdlemisi raske aktsepteerida».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles