Suvepilt: Võnnus tantsiti Kaera-Jaani teatetantsu

Signe Ivask
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Kaera-Jaani TeateTants Läänistest Võndu ja ümber Võnnu kultuurimaja (pildil rahvatantsurühm Kadrell).
Suur Kaera-Jaani TeateTants Läänistest Võndu ja ümber Võnnu kultuurimaja (pildil rahvatantsurühm Kadrell). Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Esialgu oli laupäev väga umbse õhuga ja liiga soe, siis sadas paduvihma. Pärast seda oli lämmatavalt palav edasi, kuni ähvardav kõu pilvepiiril häält tõstis. Vapralt aga tantsisid rahvatantsijad üle Eesti läbimärgades riietes Lääniste külast Võndu ja veel ümber rahvamajagi. Kõik selleks, et Võnnu saaks endale maha põlenud tantsulava asemel uue.

 

Ürituse nimi Kaera-Jaani TeateTants tähendas, et maantee Läänistest Võndu oli osavõtjate vahel ära jaotatud. Kui üks rühm jõudis enda valitud rahvatantsuga teiseni, toimus teatevahetus koos kaerajaani vihtudes.

Pidevalt oli kuulda naeru ning noored muudkui jooksid, et saaks ka järgmistes vahetuspunktides kõvasti tantsida. Kuigi Võnnus olid memmed tee pealt katuseräästa alla vihma eest peitu pugenud, astusid nemadki õigel ajal teatevahetust üle võtma.

Mööda teed sammus ka kahehobuserakend, mille vankris mängis rahvatantsuks muusikat Väägvere kapell. Reipalt kaasa kõndides ärgitasid korraldajate meeskonna liikmed Astrid Hallik ja Kalev Järvela inimesi kergemal sammul tantsima.

«Tegelikult oleks pidanud iga natukese maa tagant olema üks paar, kuid osa paare mõtles, et 50 meetrit tantsida on vähe,» selgitas Hallik. Seetõttu tantsisidki mõned tantsutrupid kohati kuni paarisaja meetrini ulatunud maa koos maha.

Hallik lisas, et tee peal oli kokku ligi kolmsada inimest. «Siin on inimesi nii Lääne- kui ka Pärnumaalt, vist ainult saared pole esindatud,» ütles ta.

Nõmmelt pärit Tantsusarvikud olid vahetuse ajal valmis või sõjale vastu minema. Plahvatuslik energia ja pealehakkamise tuhin ei raugenud oma vahetuse lõpuski. Vahvate kostüümide ja ülevoolavate emotsioonidega torkasid silmad kõik osavõtjad: maanteel oli justkui väike tantsupidu.

Korraldajate meeskonna liige Marju Marga arvas, et inimestele üritus meeldis. «Vihma tuli küll palju, kahju, et ilm nii ära pööras,» oli ta pärast tantsu pisut nukker. Kaera-Jaani TeateTants oli heategevuslik ettevõtmine: annetusi Võnnu tantsulava ehituseks kogus Võnnu kultuurimaja laupäeval ning kogub ka edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles