Rahandusministeerium: Eesti pole kõrge maksukoormusega riik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Audiitorfirma PxC on paigutanud Eesti taas kõrge maksukoormusega riikide hulka, et rahandusministeerium väidab, et see pole nii.

PwC raporti järgi on Eesti kogu maksumäär («Total Tax Rate») 49,3 protsenti, millest 8,4 protsendipunkti moodustab kasumi Total Tax Rate, 39 protsenti moodustab tööjõu Total Tax Rate ja 1,9 protsendipunkti moodustab muu Total Tax Rate. Euroopa keskmine Total Tax Rate on 41 protsenti ning seega Eesti oma on märkimisväärselt keskmisest suurem.

«Maksukoormuse definitsioon on makstud maksude või maksukohustuse jagamine maksubaasiga ehk selle summaga, millelt maksuprotsent võetakse. PwC analüüsis seetõttu maksukoormusest ei räägita, vaid on räägitud mõistest «Total Tax Rate,» mille vabatõlge võiks olla «kogu maksumäär. See ei ole maksukoormus, kuna selles ei ole tegemist ei makstud maksude ega vastava maksubaasiga,» teatas rahandusministeerium oma blogis.

Kirjutis jätkus, et arvutuse aluseks võetakse hüpoteetiline ettevõte (teatud töötajate arvu, tegevusala, kasumi, käibe ja muu sarnasega) ja suhestatakse kõik ettevõtte teoreetiliselt makstud maksud selle ettevõtte teoreetilisse kasumisse. Kuna juriidiliselt on meil sotsiaalmaks ettevõtte maksukohustuse sees, tuleb ka see maksumäära number väga suur. Tööjõuga seotud maksude maksubaasiks tuleks võtta siiski tööjõukulud, mida selles raportis tehtud pole. Seega annab see meie ettevõtete maksustamisest väga moonutatud pildi.

Teistel riikidel võib sotsiaalmaks või selle analoog olla töötaja kohustus ja ettevõtte maksude hulgas ei kajastu. Näiteks Taanis on kõrgeim maksukoormus Euroopa Liidus (ja ilmselt üks kõrgemaid ka maailmas). Aga kuna seal sotsiaalmaks on sisuliselt tulumaksu sees (Taanis sellise nimega maksu polegi, on lihtsalt suur tulumaks), on Taani PwC tabelis 26,0 protsendiga selle madalamas otsas. Aga see ei tähenda, et seal kasumid selle võrra suuremad on või töötajale rohkem palka makstakse.

39,0 protsendipunkti viidatud Eesti 49,3-protsendisest kogu maksumäärast moodustavad tööjõumaksud, sellest enamus sotsiaalmaks. Ülejäänud väike osa on ettevõtete osa töötuskindlustusmaksest. Selle maksusüsteemi omaduse tõttu näebki PwC metoodikas Eesti süsteem välja ettevõttele suhteliselt ebasoodsam. Sotsiaalmaksu baasiks ei ole ettevõtte kasumid, nii et nende võrdlemine on kohatu. Kui sotsiaalmaksu mitte arvestada, tuleks kogu maksumääraks pisut rohkem kui 10 protsenti.

Eesti ettevõtluse maksukoormus ulatub 49,3 protsendini ettevõtte tulumaksueelsest kasumist võrrelduna Euroopa keskmise 41 protsendiga. Eestist kõrgem on maksukoormus vaid seitsmes riigis, muuhulgas Rootsis, Kreekas ning Euroopa suurima maksukoormusega riigis – Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles