Turvarihmata piloot

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Illustratsioon: Andrus Peegel

«Pantalone, kas te soovite saada veel kuulsamaks, kui te praegu olete?

Veel kuulsamaks?!

Veel kuulsamaks!

(Paus.) Heh, see on võimatu, ma olen niigi kuulus.

Neli korda kuulsamaks!

Viis!

Kaheksa!

Üheksa!

Kümme!

Nõus!!!

Kümme korda kuulsam!

Kümme korda kuulsam! Te ei oska seda vist ette kujutadagi! Kujutate mind ette kümme korda kuulsamana?

Ausalt öeldes ei kujuta küll.

Mina ka.

Kuulake nüüd, mida te tegema peate.

Mis ma pean tegema ka veel midagi või?!»

Peab, ja ta teeb. Peaminister Taavi Rõivas esmaspäeva õhtul kell 21.44 ühes oma lemmikkanalis Twitteris: «2 uut ministrit ametis, kohtumine suurettevõtjatega, 6,5 km jooksu, 2 x suplus meres ja kokkulepe 3a ummikus olnud teemal. Nädal on alanud.»

Ja nädal jätkus lipsuvõistluse vaimus Soome peaministri Alexander Stubbiga: regiooni suuremate idufirmade ürituse külastamine, siis Reformierakonna Tallinna seenioride klubiõhtu, siis töövarju kantseldamine, siis kohtumine Jaapani suurettevõtjatega, siis vana hea Ämari lennubaasi külastamine (sest külas on NATO peasekretär), siis vestlus Tartu tudengitega, siis kiire eelhoiatus veebis jälgijatele: «Kuuldavasti on osa tänasest saatest «Laula mu laulu» filmitud Ämaris. Tõnis Mägi, lennukid, täisvärk.»

Peaministri nädala viimased kaks ööpäeva möödusid, abistades Indrek Neivelti maksuplaani katteallikate mõistmisel, juhtides valitsuskabineti istungit Rail Balticu trassi ja venekeelse telekanali teemal, selgitades riigikogule energiaküsimusi ja kohtudes Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilastega.

Seda kõike tegi ta oma teise lemmikkanali Facebooki sissekannete järgi.

Lootustandev noor kena pikk mees, kes sattus peaministriks rosimannus-krossiliku mängu järel, kui Siim Kallas lõpuks alla andis, on söakas ja jõuab palju. Oravakontor arvutab kokku protsente: pärast Taavi tulekut on peaministri kui institutsiooni usaldusväärsus ja toetus lõpuks ometi tõusuteel. Reformierakond on popimatest popim. Uutele liitujatele ei jagu lennuki esimeses klassis enam kohta. Koalitsioonipartneri sotside kallal võetakse mõnuga. Suurepärane valimistulemus terendab silmapiiril. Taevas on klaar ja päikeseline – parim lennuilm.

Kahtlemata on oluline küsida, kes andis loa, kes võttis riski teha Ämarist parteipoliitiline raketibaas, ent tähtsamgi veel on küsida, kui palju ja kas üldse puudutavad Taavi Rõivase jalad pärast nappi kaheksat kuud stažöörina pilooditoolil veel maad. Uue värske, vanast taagast vaba juhi kuvand on kiiresti kuhtunud ja asendunud masinliku parteijutu ja edvistamisega.

Riigikogus võeti sel nädalal ülehelikiirusel läbi tuleva aasta riigieelarve, töövõimereform ja lastekaitseseadus, aga vähemalt viimased kuu aega elab rahvas kaasa hoopis Jürgen Ligile, Jevgeni Ossinovskile, Urmas Paetile, Igor Gräzinile, Keit Pentus-Rosimannusele, veel mitmele personaalpõnevusele.

Erinevalt «Armastusest kolme apelsini vastu» pole Eesti riigi juhtimine lõbus improteater. Reformierakondlikud pealavastajad saavad palju jõudval peaministril hoogu maha võtta ja tiibu kärpida.

Vastasparteides küpsev plaan teha pärast valimisi Reformierakonnale kambakas on sama tõsiseltvõetav kui koondada Tallinnas jõud Edgar Savisaare vastu, kuid piloot peaks teadma, et kuni märgutuli pole kustunud, ei tohi rihmu avada.

Reformierakonna valimisreklaam

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles