President: ma ei luba kellelgi Afganistanis varisõda pidada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashraf Ghan (keskel).
Ashraf Ghan (keskel). Foto: Niranjan Shrestha/AP

Afganistani uus president Ashraf Ghani ütles täna Nepalis, et ei luba kellelgi oma riigis varisõda pidada.

Ghani kommentaar järgnes Pakistani endise sõjaväelise juhi kindral Pervez Musharrafi hoiatusele, et NATO vägede lahkumine Afganistanist võib lükata India ja Pakistani varisõja alustamiseni seal.

"Me ei luba meie territooriumi kasutamist ühegi meie naabri vastu. Kuid me ei luba ka kellelgi pidada meie territooriumil varisõda," ütles Ghani Katmandus Lõuna-Aasia liidrite kohtumisel.

Musharraf ütles eelmisel nädalal, et Afganistani rahu võti India ja Pakistani vaheliste pingete maandamine. Suhted kahe rivaali vahel on viimasel ajal Kashmiri piiritulistamiste tõttu taas pingestunud.

"India mõju Afganistanis on Pakistani jaoks ohtlik," ütles Musharraf usutluses. "See on oht kogu regioonile, sest India aktiivsus Afganistanis on Pakistani-vastase alatooniga. India soovib luua Pakistani-vastast Afganistani."

Tuumarelvastatud India ja Pakistan on varemgi süüdistanud teineteist varijõudude kasutamises mõju suurendamiseks Afganistani üle.

"Kui India kasutab mõju tugevdamiseks Afganistani teatud etnilisi elemente, eeskätt tadžikke, siis Pakistan kasutab teiste etniliste üksuste, eeskätt puštude toetust," ütles Musharraf. "Me oleme alustamas Afganistanis varisõda. Seda tuleks iga hinna eest vältida."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles