Kajar Lember: Eestis üüriturg ei toimi

Kajar Lember
, Tartu abilinnapea (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajar Lember
Kajar Lember Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti üürituru tervise ja riigi rolli üle selle diagnoosimises ja ravis on taas palju arvatud ning üldiselt jagunevad arvamused kaheks. Need, kes arvavad, et turg paneb ise kõik paika, on seisukohal, et riik ja omavalitsus ei tohi mingil juhul sellel rindel midagi ette võtta. Vastupidisel arvamusel on aga need, kes peavad üüriturult omale sobiva elamispinna hankima, ning ka omavalitsused, kust rahvas kipub lahkuma ja ühe põhjusena teiste seas tuuakse välja ka normaalse elamispinna puudus.

Tartus on 41 950 eluruumi, nendest 581 ehk 1,4 protsenti Tartu linna omandis. Neist linnale kuuluvates elamutes on 303 korterit. Lisaks 278 korterit, mis asuvad 141 kortermajas. Siit tuleb omavalitsuse jaoks välja vajadus oma elamufondi korrastada. Kindlasti ei ole mõistlik omada sotsiaaleluruume ühe-kahe korteri kaupa väga erinevates kortermajades ja olla seeläbi osaline paljudes korteriühistutes.

Matemaatika ütleb, et Eestis on kasulikum osta kui üürida. Ühelt poolt on see tore, et meil on palju koduomanikke, kuid teisalt tähendab see, et kui sa ei jõua korterit osta, siis ei jõua sa ka üürida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles