Tallinna opositsioonierakonnad püüavad järjekordselt Savisaart umbusaldada

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar Foto: Erik Prozes

Reformierakond, IRL ja sotsiaaldemokraadid plaanivad täna toimuval Tallinna linnavolikogu istungil järjekordselt algatada umbusaldust linnapea Edgar Savisaart suhtes. Tänavu on opositsioonierakonnad linnavolikogule Savisaarele umbusalduse avalduse teinud juba kahel korral. Seekord süüdistatakse linnapead selles, et kooliõpilaste pildistamine nõukogude okupatsioonisümbolite taustal on saanud tema vaikiva heakskiidu.

Keskerakond omab Tallinna linnavolikogus enamust, mistõttu opositsioonierakondade umbusaldus võiks läbi minna ainult juhul, kui osa Keskerakonna fraktsiooni saadikuid umbusaldamisega ühineks. Tänavu kahel korral toimunud umbusaldushääletusel opositsioonierakondasid edu ei saatnud ning suure tõenäosusega ei juhtu seda ka täna.

Opositsioonierakondade eesmärk ei ole nende endi sõnul umbusaldamine, vaid pigem probleemidele tähelepanu tõmbamine. «Olukorras, kus Keskerakond omab linnavolikogu absoluutset häälteenamust, on opositsiooni ülesandeks tuua avalikkuse ette linnavalitsuse hämarad tehingud linnakodanike maksurahaga ning informeerida avalikkust nendest linna juhtimise aspektidest, mis vastasel juhul jääksidki linnavalitsuse kaitsvate seinte vahele,» selgitab Tallinna linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Anto Liivat.

«Nii linlaste kui ka volikogu liikmete ette peab tooma kõik valed, mida linnajuhid räägivad ning kõik viisid, kuidas linna ressursse halvasti kasutatakse, umbusalduste esitamine on üks võimalus tähelepanu tõmmata. Tallinna volikogu opositsioon saab reageerida linnapea tegudele selle arsenaliga, mis on meie võimuses. Kui opositsioon korruptsioonihõngulistele tegudele hinnangut ei anna, tähendab see vaikivat aktsepteerimist või allaandmist. Me ei saa nõustuda linlaste raha ja heatahtlikkuse kuritarvitamisega,» peab umbusaldamist vajalikuks Riina Solman (IRL).

Reformierakonna fraktsiooni liikme Martin Kuke sõnul on mõistetav kui kool viib õppekavaväliselt lapsi jõulude ajal kirikusse, aga laste pildistamine sirbi ja vasara taustal on Eestis lubamatu, seda enam, et tegu polnud juhusliku juhtumiga. «Umbusalduse saatus on peamiselt keskerakondlaste kätes, eks näis hääletustulemusest, kas punalippude kasutamise eest vastutab ainult Edgar Savisaar või Keskerakonna volikogu saadikud in coprore,» sõnas Kukk.

«Opositsioon on esitanud linnapeale umbusaldusavalduse muuhulgas nii tallinlaste raha enesereklaamile raiskamise kui Krimmi annekteerimise heakskiitmise eest, aga Keskerakonna fraktsiooni Savisaare teod ei kõiguta. Kuni keskerakondlastele on Tallinna linnaaparaadis tagatud soe koht, võib linnapea teha, mida heaks arvab,» põhjendab Riina Solman (IRL) eelnevaid umbusaldamisi. «Sel korral on keskfraktsiooni liikmetel võimalus näidata, kuidas nemad suhtuvad Nõukogude Liidu sümboolika propageerimisse koolis ning olukorda, kus linnavõim on määranud kooli juhtima inimese, kes ei vasta seadustega ette nähtud tingimustele ega suuda suhtlustasemel eesti keelt rääkida.»

Anto Liivati (SDE) sõnul on umbusaldamise põhjused laiemad, kui üksik pildistamisega seondunud juhtum. «Ilmsiks on tulnud üha enam juhtumeid, kus Tallinna linna rahaga makstakse kinni Keskerakonna valimiskampaaniat. Linna kohtuvaidlusi rahastav munitsipaalpank ja üle-eestilise levikuga Tallinna Televisioon on kampaania tugisambad, millele sekundeerivad juba täna valimisreklaamid linnatranspordil, teiste omavalitsuste toetamine Kiltsi rahvamaja näitel ning valijatele linna raha eest kingituste ostmine,» leiab Liivat.

Umbusalduse algataja on Reformierakonna fraktsioon, põhjendades seda sellega, et süsteemne kooliõpilaste pildistamine nõukogude okupatsioonisümbolite taustal on saanud linnapea Savisaare vaikiva heakskiidu. Tallinna linnavolikogu istung hakkab täna kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles