«Olukorrast riigis»: venekeelse telekanali loomise otsus on skisofreeniline

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Valitsuse otsus eraldada venekeelse teleprogrammi loomisele neli miljonit eurot aastas on Raadio 2 saate «Olukorrast riigis»  saatejuhi Allar Tankleri sõnul skisofreeniline.

Tankler ütles raadiosaates, et valitsuse käitumine venekeelse telejaama osas on erakordne ja skisofreeniline. «Televaatajate puhul oleme nõus investeerima raha üsna suurde projekti, mille tulemused on üsna prognoosimatud, kaheldavad.» Skisofreeniliseks teeb tema sõnul otsuse ka see, et samal ajal kui valitsus ei taha lubada venekeelset haridust, ravimitele venekeelseid kasutusõpetusi ega venekeelseid tänavasilte, tahetakse teha venekeelset televisiooni. «Kõikides muudes küsimustes, kus venekeelne elanikkond on avaldanud soovi, et tahaks midagi vene keeles teha, on (valitsusel- toim.) väga ideoloogiline ja eitav positsioon.»

Saate teise esineja, Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvaldi hinnangul on valitsuse otsus rumal ja sellega on hiljaks jäädud. «Viga tehti 20 aastat tagasi, kui ei tahetud arendada rahvusringhäälingus venekeelset televisiooni,» ütles Soonvald, kes prognoosib loodavale telekanalile väga väikest vaatajate arvu. «Mul on endal venekeelne toimetus, väga palju sõpru venelaste seas, kes on kõik potentsiaalsed kasutajad. Keegi ei saa aru, kellele ja mida tegema hakatakse,» lisas ta.

Ta rõhutas, et valitsus on vastu võtnud väga suure riskiga otsuse ja oleks pidanud raha suunama sinna, kus on juba üle kriitilise massi lugejaid. Soonvaldi arvates võiks korraldada debati, kuidas ERR vaatajaid plaanib saada, kui palju neid peaks palju saada ja millist sisu peab tootma. Ta avaldas kartust, et venekeelse telekanaliga läheb vaatajate mõttes nii nagu Tallinna TV-ga. «Ei saa öelda, et neil oleks vähe kogenud ajakirjanikud, vähe raha, et levi ulatus ja reklaam oleks halb. Aga kui te vaatate vaatajate numbreid, siis need on üliminimaalsed.»

Tankleri arvates tuleb tähelepanu pöörata sellele, et loodava telekanali eetris võib tekkida terminite kasutuse üle palju vaidlusi ja etteheiteid ning see võib tema arvates viia selleni,  et venekeelne elanikkond tunneb, et neile tehakse valitsuse kontrollitavat propagandat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles