Hardo Pajula: ainus seadus

Hardo Pajula
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula.
Hardo Pajula. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

«Miks peaksime me lisama teie raamatu kõikidele nendele aatomipommidele, mida meie vaenlased valmistuvad meie vastu käiku laskma?» olevat NLKP keskkomitee ideoloogiasekretär Mihhail Suslov küsinud Vassili Grossmanilt. «Miks peaksime me avaldama teie raamatu ja alustama nii avalikku arutelu sellest, kas keegi vajab Nõukogude Liitu või mitte?»

«Narinaaber tutvustab ülekuulamiselt kongi tagasi visatud Ivan Grigorjevitšile ajaloo ainsat seadust: vägivalla jäävuse seadust. «See on sama lihtne kui energia jäävuse seadus. Vägivald on igavene, ükskõik, mida ka tehtakski selle likvideerimiseks, see ei kao, ei vähene, ainult muundub,» selgitab peategelase saatusekaaslane, «kord on see orjus, kord mongoli ike. Kord rändab ühelt mandrilt teisele, kord on see klassikaline, siis jälle rassiline, kord langeb värviliste kaela, siis jälle kirjanike ja kunstnike selga, vägivalla kogus jääb aga maa peal alati samaks, kuigi mõttetargad peavad selle kaootilist muundumist evolutsiooniks ja otsivad selle seadusi.»»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles