Ants Laaneots: mida peame NATO-lt taotlema?

Ants Laaneots
, kindral erus, Reformierakonna liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots
Ants Laaneots Foto: Sander Ilvest

Mida vajame seoses julgeolekuolukorra järsu halvenemisega Ida-Euroopas oma NATO partnerriikidelt nüüd ja kohe arutleb Ants Laaneots, kindral erus (Reformierakond).  

Krimmi annekteerimine on hea praktiline näide Vene infosõjast kui väga efektiivsest psühholoogilise mõjutamise vahendist. See oli edukas: kolme nädalaga, peaaegu ilma ühegi lasuta murti u 18 600 Krimmis asuva, Kiievi poolt keskjuhtimiseta jäetud Ukraina sõjaväelase moraal, kõik poolsaarel asuvad 190 sõjaväelinnakut andsid vastupanuta alla. Venelastel ei läinud vaja tanke ega suurtükke, vastase olematuks muudetud kaitsetahte tingimustes tegid kogu töö ära erioperatsioonide väejuhatuse ligi 10 000 Spetsnazi brigaadi ja Spetsnazi polgu sõdurit.

Vaatamata sellele, et Kremli valitseja on avalikult seadnud oma eesmärgiks Vene impeeriumi taastamise ja unistab «globaalse administraatori» rollist, lähtutakse mitmetes Euroopa pealinnades suhetes Venemaaga siiani pigem majanduslikest kui Euroopa julgeoleku kaalutlustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles