Tallinnas on parkimistrahvide arv kasvanud aastaga veerandi võrra

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo ametnikud tööpostil.
Mupo ametnikud tööpostil. Foto: Mihkel Maripuu

Munitsipaalpolitsei on novembri alguse seisuga koostanud Tallinnas 22 454 parkimistrahvi otsust üldsummas 450 454 eurot. Keskmiselt väljastatakse päevas ligikaudu sada trahviotsust.

Võrreldes 2013. aastaga on parkimistrahvide arv suurenenud 24 protsenti. Munitsipaalameti sõnul on palju rikkumisi «magalarajoonides», eriti Lasnamäel ja Mustamäel. Probleemid tulenevad autode arvukusest ning vähestest parkimiskohtadest, vanad projektid on jäänud ajale jalgu. Olukorra teeb pingelisemaks see, et inimesed soovivad oma sõidukit parkida võimalikult kodu lähedal ega kasuta võimalust autot parkida tasulistes parklates, mis asuvad teinekord 5-10 min jalutustee kaugusel.

Teiseks oluliseks probleemiks on mupo sõnul see, et inimesed ei tunne liikluskorraldusvahendeid – on juhtumeid, kus kesklinnas pargitakse näiteks peatumist keelava märgi all. «Meie patrullid on huvi pärast inimestelt küsinud, kas nad saavad aru, mille eest neid karistatakse. Ja uskumatu küll – inimesed lihtsalt ei tunne liiklusmärke,» ütles mupo pressiesindaja Meeli Hunt.

Hundi sõnul valmistavad suurt peavalu ka taksod – eriti sadama piirkonnas. «Kuigi seal seisvad ja kliente ootavad taksojuhid otseselt ei pargi, ei kannata nende liikluskultuur kriitikat – samamoodi eiratakse sissesõitu, parkimist või liiklust keelavaid liikluskorraldusvahendeid,» kommenteerib taksojuhtide käitumist Hunt.

Parkimistrahve kirjutatakse sageli välja lisaks eelolevale ka seetõttu, et sageli ei järgita talvist parkimiskorda. Vanalinna puhul on rikkujateks eelkõige vanalinna tulnud baaride ja klubide külastajad, kes ei vaevu oma sõidukit ümber parkima. Sageli esineb ka olukordi, kus on jäetud jalakäijatele liiga vähe liikumisruumi või on auto omanikul lihtsalt parkimise eest tasumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles