Kõlvart: järjekordne linnapea umbusaldusavaldus on vaenu õhutamine

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Tairo Lutter

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti hinnangul on linnapea Edgar Savisaarele umbusalduse avaldamine skandaali ja vaenu õhutamine ning laste näol sisemiste vaenlaste otsimine.

«Kõigepealt tahan juhtida tähelepanu sellele, et umbusalduse tekst sisaldas kolme selget valeväidet. Esiteks ei käi Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi õpilased Eesti Ajaloomuuseumis spetsiaalselt „sirbi ja vasara“ taustal pildistamas, vaid Maarjamäe lossis toimub viimase 10 aasta jooksul selle kooli traditsiooniks saanud esimeste klasside õpilaste pidulik vastuvõtt koolipere liikmeks saamisel. Kusjuures Evald Okase pannoo «Rahvaste sõprus» on üldisest ekspositsiooni kontekstist välja rebitud. Tekib selline tunne, et umbusaldusele alla kirjatanud saadikud ei tea, et seal on meie riigi ajaloost suurnäitus ning Okase teos on sellest väike osa. Orlovi lossil ehk praegusel Maarjamäe lossil, kus Eesti ajaloomuuseum asub, on huvitav ajalugu – siin kogunes XIX sajandil vene kirjandus eliit, loeti Puškini luulet. Pole ime, et Tallinna Linnamäe vene lütseum kui Puškini kallakuga kool, mis asub ka muuseumi lähedal,  peab seal pidulike üritusi ning suure vene luuletaja teemalisi lavastusi. Rääkimata sellest, et on küllalt pilte – sealhulgas ka klassipilte, kus pannood taustal ei ole. Samas saab internetist ilma vaevata leida ka teiste ürituste pilte, kus on taustaks «Rahvaste sõprus». Näiteks tänavu maikuus toimus seal moekunstniku Kirill Safonovi moeetendus,» ütles Kõlvart linna pressiteenistuse vahendusel.

«Teiseks ei vasta tõele Tallinna opositsiooni etteheide justkui «veel hiljaaegu on toimunud selles koolis aineõpetus Vene Föderatsiooni õppekavade alusel». Pealinna koolides toimub õpe põhikooli ja gümnaasiumi riikliku õppekava järgi. Kui opositsioonil on teised andmed, siis miks nad pole umbusalduses tõendeid välja toonud?» küsis abilinnapea.

«Kolmandaks väide, et «Tallinna linna haridussüsteemis ei järgita Eesti Vabariigis kehtivaid seaduseid», on vale ja seda tõestab suutmatus välja tuua ühelgi viide konkreetsele paragrahvile,» lisas ta.

«Kui jope-umbusaldusavaldust linnapeale võib nimetada farsiks, siis seekordset ei saa enam ka farsiks pidada. See on puhas valetamine ja vaenu õhutamine. Kas me kunagi jõuame tõesti nii kaugele, et inimesi, kes sattusid pildile, kus on nõukogude sümboolika taustaks, peetakse vaenlasteks. Sellisel juhul oleks järgmine samm, et ka artistid, kes esinevad Sillamäe või Vene kultuurikeskuses, kus on niisamuti säilitatud muinsuskaitse all olev ajalooline sisekujundus, on Eesti riigi  vastu,» sõnas Kõlvart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles