Välisministeerium pärib Soomelt juhilubade märgistuse kohta aru

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes eestlasele väljastatud juhiluba.
Soomes eestlasele väljastatud juhiluba. Foto: Lugeja foto

Välisministeerium kavatseb pärida Soome kolleegidelt aru, mis asjaoludel märgitakse Soome juhiloal eestlaste sünniriigiks Venemaa või Nõukogude Liit.

«Pöördume Soome kolleegide poole, et saada antud teema osas selgitusi. Kavatseme selle küsimuse tõstatada Eesti ja Soome välisministeeriumite vahelistel konsultatsioonidel, mis toimuvad täna Helsingis,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov Postimehele.

Maanteeameti kinnitusel ei leidu Eesti juhilubadel erinevalt Soomest viiteid Nõukogude Liidule ning Eesti ametiasutused lähtuvad dokumentides inimese sünnikohta märkides praegu eksisteerivatest riikidest.

Maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu sõnul kantakse Eesti dokumentidesse inimese sünnikohamaa, mis on inimese sünniriik.

«Kui inimene on sündinud Eestis, siis on ka dokumendis sünnikohana kirjas Eesti, sõltumata sellest kas sel ajal eksisteeris näiteks Eesti NSV. Eesti ala on Eesti ala, kui ta siin sündinud on, siis on tema sünnikoht Eesti. Kui inimene on sündinud näiteks Kasahstanis, siis ei ole Eesti dokumendis tema sünnikohana märgitud mitte Nõukogud Liit, vaid Kasahstan. Dokumendis on inimese sünniriik või selle järglane,» rääkis Kasesalu.

Kasesalu sõnul ei saa välistada, et pärast Eesti iseseisvuse taastamist võis mõnes ametiasutuses ametniku apsaka tõttu sattuda kellegi dokumenti sünnikohana samuti Nõukogude Liit, kuid praegu seda kindlasti ette ei tule.

Rahvusringhäälingu uudistesaade «Aktuaalne kaamera» teatas eile, et paljusid Soomes elavaid eestlasi on tabanud juhilubade vahetamisel halb üllatus, kui lubade esiküljele pannakse sünniriigina kirja Venemaa või Nõukogude Liidu tähis.

1982. aastal sündinud Kati Kold vahetas aeguma hakkava juhiloa Soomes uue vastu ja uuelt dokumendilt vaatas vastu lühend RUS, misjärel oli tema esimene mõte, et tegu on kodakondsust tähistava lühendiga, kuid lähemal uurimisel selgus, et see tähistab sünniriiki, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui Kold seejärel vea lahendamiseks vastava ameti poole pöördus, selgus, et mingit viga pole tehtud ning talle öeldi, et kuna ta on sündinud Nõukogude Liidus, siis nii peabki olema, sest lühend RUS tähendab juhiloal sünnikohta.

Soomes elavate eestlaste Facebooki kommuunis läks naise postituse peale lahti laiem arutelu ja nii selgus, et justkui Venemaal sündinud eestlasi on veel, lisaks märgitakse paljudele sünniriigiks ka SUN ehk Soviet Unioni lühend.

Maanteeamet saadab lähiajal Soome kolleegidele järelepärimise, et küsida, mis põhjusel Soomes eestlaste juhilubadele selline märge tehakse.

Kasesalu märkis, et maanteeametil ei ole riigiasutusena õigust hinnata teise riigi otsuseid, mida nad oma ametlikesse dokumentidesse kirjutavad. Küll aga saab amet saata järelepärimise, paludes selgitust sellise praktika kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles