Puudega laste hoiu raha väheneb

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jämejala lasteabi- ja sotsiaalkeskuse lapsed.
Jämejala lasteabi- ja sotsiaalkeskuse lapsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuleva aasta riigieelarvest tahetakse võtta 50 000 euro võrra vähemaks puuetega laste lapsehoiuraha ning anda see raha võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku kantseleile.

Riigieelarve parandusettepanekute seletuskirjas põhjendatakse sügava ja raske puudega laste hoiu raha vähendamist tuleval aastal sellega, et tänavu jääb ligi 40 protsenti hoiurahast kasutamata. «Seetõttu on 2015. aasta finantseerimisvajadus väiksem,» põhjendatakse seletuskirjas.

Arvude taga peituv tegelikkus on aga selline, et iga puudega lapse jaoks saavad vanemad riigilt aastas veidi üle 400 euro lapsehoiu eest maksmiseks. «Praegune riiklik toetus katab raske ja sügava puudega lapse hoiu vaid neljal ööpäeval aastas, arvestades, et lapsehoiu tund on viis eurot,» tõdes Vask.

Põhjus, miks osa rahast kasutamata jääb, pole mitte selles, et lapsehoidu ei vajata, vaid selles, et igas vallas ja linnas kas ei ole üldse või on liiga vähe hoiukohti. Senine süsteem ei võimalda aga anda raha sinna, kus oleks selle kasutajaid.

Samas töötavad puuetega laste hoiukodud suures osas annetuste abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles