Lugeja küsib: miks ei suuna perearst eriarsti juurde?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Venekeelse nädalalehe Den za Dnjom lugeja küsis, kas perearstid hoiavad tõepoolest raha kokku, kui keelduvad oma patsiente eriarsti juurde suunamast? Mida on patsiendil õigus nõuda?

Terviseameti peremeditsiini osakonna peaspetsialist Kaidi Usin:  

Perearst osutab üldarstiabi nimistusse kantud patsientidele oma pädevuse piires. Sõltuvalt patsiendi vajadusest korraldab perearst arstiabi osutamise teiste tervishoiuteenuse osutajate kaudu, suunates patsiendid uuringutele, eriarstide konsultatsioonile või haiglasse.

Linna Tervisekeskuse perearst Andrei Borisov:

Probleem on tõepoolest olemas. Näiteks uuringute läbiviimiseks eraldatakse perearstidele iga aasta teatud summa. Novembri keskel vaatasime me oma keskuses, kui palju on selleks vahendeid jäänud. Aasta lõpuni oli jäänud veel poolteist kuud, kuid kulutatud oli ligi 98 protsenti eelarvest. Nii on loomulik, et mingitest uuringutest tuleb loobuda. Kas arstile meeldib see? Muidugi mitte! Me ise oleme esmajärjekorras huvitatud patsiendi seisundi täielikust väljaselgitamisest.

Lisaks on kogu tervishoiusüsteemile tervikuna kasulikum, et kõik vajalikud uuringud teostataks esmatasandil, et eriarsti juurde tuleks patsient juba tehtud uuringutega. See läheb vähem maksma ning säästab nii patsiendi kui ka eriarsti aega. Muide, Soome kolleegid, kellega me suhtleme, on sellisest kokkuhoiuvajadusest hämmingus. Neil ei ole uuringute jaoks vajalike vahendite osas piiranguid ja nad ei saa aru, kuidas on võimalik, et arst ei saa patsienti vajalikele uuringutele suunata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles