Kohus tühistas Põlva valla koolivõrgu ümberkorraldamise

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammaste lasteaed-algkool.
Mammaste lasteaed-algkool. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tartu halduskohus rahuldas eile lapsevanemate kaebuse ja tühistas Põlva vallavolikogu märtsikuise otsuse koolivõrgu ümberkorraldamiseks. Vald lubab otsuse vaidlustada.

Vaidlustatud otsusega oli kavas ümber korraldada Põlva linna ja valla ühinemisega moodustunud uue omavalitsusüksuse koolivõrk alates 2014/2015. õppeaastast, teatas Tartu kohtute pressiesindaja.

Reformiga plaanis vald tõmmata õppetegevust koomale mitmes koolimajas. Eriti ärritas lapsevanemaid hiljuti 6-klassilisena avatud Mammaste algkooli muutmine vaid 3-klassiliseks.  Kava nägi ette ka riigigümnaasiumi avamise Põlvas.  

Kohus leidis, et koolivõrgu ümberkorraldamise otsus on õigusvastane, kuna võeti vastu menetlus- ja motiveerimisvigadega ning rikkus asjassepuutuvate isikute ärakuulamisõigust, kaaludes asja puudulikult ja kiirustades. Samuti oli see kohtu hinnangul vastuolus kehtivate arengukavadega.

Kohtu hinnangul on Põlva valla lastevanemate ärakuulamata jätmine enne otsuse vastuvõtmist  oluline rikkumine. Otsuse eelnõu tehti esmakordselt teatavaks 7. märtsil hoolekogudele ja õpilasesindustele saadetud kirjaga. Teavituskoosolekud lastevanematega toimusid vahetult enne otsuse vastuvõtmist 25. märtsil. Otsuse eelnõu avalikustamisest vastuvõtmiseni kulus 18 päeva, mis on kohtu arvates niivõrd olulise kogukonna elu mõjutava ja haridusliku küsimuse vastuvõtmiseks ilmselgelt vähe ja mida ei saa kuidagi pidada mõistlikuks ajaks.  

Koolide ümberkorraldamise kohta otsuse tegemisel peab kohalik omavalitsus arvestama vallaelanike arvamusega ja pakkuma selle väljendamiseks vajalikke kanaleid. Lisaks tuleb läbi viia majanduslik ja hariduse kvaliteedi analüüs, samuti kaaluda ümberkorraldamisega kaasneda võivaid sotsiaalseid ja pedagoogilisi aspekte, selgelt kindlaks määrata kooliteekonnad ning tagada nende häireteta toimimine. Need toimingud on antud juhul vallavolikogu aga tegemata jätnud, märgib kohus oma otsuses.

Lisaks on vaidlustatud otsus vastuolus Põlva valla arengukavaga aastani 2018 ja Põlva linna arengukavaga aastateks 2012–2017.

Vaidlustatud otsuse faktiline motivatsioon on kohtu hinnangul üldsõnaline ja puudulik. Ainuke analüüsist selguv põhimotiiv on, et koolivõrk korraldatakse ümber vajadusest optimeerida õppehoonete kasutamist ja et koolivõrk toimiks majanduslikult efektiivselt. Samas ei selgu analüüsist, kuidas majanduslik efektiivsus saavutatakse.

Kohtuotsus on vaidlustatav 30 päeva jooksul.

Põlva vallavanem Georg Pelisaar nimetas kohtu otsust kahetsusväärseks, kuna see ei arvestanud tema sõnul valla seisukohti ning vald plaanib otsuse kindlasti edasi kaevata.

«Kindlasti vaidlustame, kuna muidu peab jätkama olukorras, kus meil on poolteise kilomeetri raadiuses neli üldhariduslikku põhikooli, pluss 2016. aastal avatav riigigümnaasium, lisaks puuetega laste kool,» ütles Pelisaar Postimehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles