«Laura» seemnekartulist leiti ohtlik taimekahjustaja

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulisort «Laura».
Kartulisort «Laura». Foto: Aldo Luud

Tartumaa seemnekartuli kasvataja Seemnekartul OÜ on mugulaproovist avastatud kartuliingerja tõttu sunnitud maha kandma 250 tonni «Laura» seemnekartulit.

«Aastate jooksul on Eestis sertifitseerimise käigus avastatud vaid üksikuid kartuliingerjaga saastunud partiisid,» ütles põllumajandusameti taimetervise osakonna peaspetsialist Ljudmilla Kerge ajalehele Saarte Hääl.

Kerge sõnul on selle praeguse juhtumi puhul tegelikult õigem öelda, et «Laura» 250-tonnise partii sertifitseerimine jäi pooleli, kuna leiti ohtlik taimekahjustaja. Kartul on sertifitseeritud siis, kui see on pakendatud ja etiketiga varustatud.

Kartulisordi «Laura» partiist võeti sertifitseerimise eesmärgil bakterhaiguste määramiseks seitse mugulaproovi septembri algul. Bakterhaigusi mugulaproovides ei avastatud, kuid ühes mugulaproovis tuvastati ohtlik taimekahjustaja kartuliingerjas (Ditylenchus destructor), mis on silmale nähtamatu nematood, kes kahjustab mugulaid.

Praagitud «Laura» kogus moodustas umbes kümnendiku sel aastal Eestis kasvatatud «Laura» seemnekartulist. Eesti ühe populaarsema kartulisordi «Laura» kasvupind on aastaga kolmandiku võrra suurenenud.

Põllumajandusameti taimetervise osakonna juhataja Riina Koidumaa ütles, et kartuliingerjas on just viimasel ajal tarbekartulipõldudel rohkem levima hakanud, eriti Lõuna-Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles