Ville Niinistö nahutas Soome valitsust Ukraina unustamise pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelise Liidu juht Ville Niinistö (ees keskel) 5. detsembril Fennovoima loa hääletamisel Soome parlamendis.
Rohelise Liidu juht Ville Niinistö (ees keskel) 5. detsembril Fennovoima loa hääletamisel Soome parlamendis. Foto: SCANPIX

Soome Rohelise Liidu esimees Ville Niinistö nahutab valitsust Ukraina unustamise pärast ja leiab, et riigi energiapoliitika on jõudnud hirmutavalt lähedale president Vladimir Putinile.    

Niinistö muretseb signaali pärast, mis jõuab Soome energiapoliitikast välismaale, vahendas Iltalehti.

«Ma ei tea valitsuse nõupidamistest midagi, kuid siin on tugev sõnum sellest, et Alexander Stubbi valitsus viib Soome energiapoliitika nii lähedale Putini kaenlaalusele, et hirm tuleb peale.»   

«Ja ülejäänud Euroopale on see kaudseks sõnumiks selle kohta, et Soome otsustajad ei hooli väga Ukraina suveräänsuse rikkumise tõttu Venemaale kehtestatud sanktsioonidest ja rahvusvahelisest õigusest. Energiapoliitikat puudutavaid otsuseid ei saa lahutada põhiväärtustest.»  

Kui valitsus andis Fennovoimale loa ehitada uus tuumajaam, siis pidi see suurendama konkurentsi Soome tuumaenergiaturul. Nüüd aga tõttas Fennovoimale appi riigifirma Fortum, mil koos uue ettevõtmisega on osalus kõigis Soome tuumajaamades.  

«See viitab tõsiasjale, et hanke toetajad, kaasa arvatud majandusminister Jan Vapaavuori, on valmis tegema ükskõik mida, et hange ellu jääks.»  

Niinistö julgeb endiselt kritiseerida Soome Vene-poliitikat, kuigi teda ennast on sügisel seetõttu juba nahutatud.

«Meil on traditsioon, et Soomes kehtib korraga vaid üks tõde. Nüüd sõlmitakse idakaubanduse traditsioonidega sobivaid lahendusi, mis ei sobi kokku tänapäeva maailmaga.»  

«Venemaa saab Soomest sellise partneri, kellega võib sõlmida kahepoolseid lepinguid ja näidata ülejäänud Euroopale ja maailmale, et soomlased ei pea Venemaa tegevust mingilgi määral problemaatiliseks – las see jätkab sõjalise jõu kasutamist hirmu suurendamiseks (Ukrainas).»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles