Vanima jõuluturu leiad Viinist

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viini jõuluturg – siit sai see komme seitse sajandit tagasi alguse.
Viini jõuluturg – siit sai see komme seitse sajandit tagasi alguse. Foto: Reuters/ScanPix

Novembri keskpaigast jõuludeni jäävad Austrias – eriti Viinis – ehituskunsti ja muuseumide, kohvikute ja kontserdisaalide, kuulsate galeriide ja butiikide uudistajate teele jõuluturud, millest kuidagi mööda ei saa. Mida lähemale pühadele, seda uhkemasse pidukuube kunagi Euroopa saatust määranud keisririigi külad ja linnad rüütatakse.

Lugematute tänavakaunistuste tulukesed tõstavad sombustel ja vihmastel päevadel tuju ja veenavad, et ka lumeta advendiaeg võib omamoodi ilus ja helgegi olla. Kõlab ju sel ajal paljudes pühakodades kaunis muusika ja sageli lubatakse juhuslikke möödakäijaid heliteoseid (tasuta) nautima. Pole midagi meeldivamat, kui näiteks pärast mitmetunnist linnatuuri korraks kirikus jalga puhata, et siis edasi põigata jõuluturule, kus teevad ilma aurav punš, suhkrumandlid, kastanid ja hoogne seltsielu.

Seitse sajandit vana tava

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles