Päästeamet tormist: vältige väljas liikumist

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine ilm.
Tormine ilm. Foto: Küllike Rooväli

Tormi tulekul soovitab päästeamet väljas liikumist vältida ning lükata edasi planeeritud väljasõidud. Samuti tuleb valmis olla pikemateks elektrikatkestusteks.

Ilmajaama andmetel ulatub Lõuna- ja edelatuul  rannikul 20-25, puhanguti 30, Saaremaal ja Hiiumaal kuni 35 m/s. Sisemaal on puhanguid 15-20 m/s. 

Tihe sadu läheb Lääne-Eestis üle vihmaks, Kesk- ja Ida-Eestis jätkub intensiivne lume- ja lörtsisadu. Tugev torm jätkub kuni täna pärastlõunani (orienteeruvalt kella 16-ni), misjärel saartest alates tuul nõrgeneb ja sadu hõreneb.

Hommikul alanud tormituule ning lume- ja lörtsisajuga on teeolud muutunud väga halvaks, teatas maanteeamet. Teedel võib olla mahalangenuid puid.

«Seoses tormiohuga soovitame püsida siseruumides ning lükata edasi planeeritud väljasõidud. Väljas liikudes ja autoga sõites tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, kuna tormiga võib murduda puid. Valmis tuleb olla pikemateks elektrikatkestusteks. Selleks on soovitav hoida käepärast taskulamp. Kindlasti laadige täis mobiiltelefonide akud,» jagas päästeamet juhiseid. Samuti tuleks sõidukid parkida lagedamale väljale ning kõik õues olevad lahtised esemed viia varju alla või kinnitada.

Hädaabi saamiseks ning otsest ohtu kujutavatest purustustest tuleb helistada hädaabinumbril 112. Tormikahjudest tekkinud probleemide lahendamiseks võib pöörduda kohalike vabatahtlike päästjate poole. Vabatahtlike päästjate kontaktid üle Eesti leiab päästeliidu kodulehelt

Elektrilevi rikkemeeskonnad on eesootava tormi tõttu kõrgendatud valmisolekus. «Enamasti talvisel ajal tuul kuni 25 m/s elektrivõrgule märkimisväärseid kahjusid kaasa ei too, sest maa on külmunud ja tuul murrab liinidele vähem puid,» ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne. «Täna on maa enamjaolt külmumata ja puud võivad ümber kukkuda ka väiksema tuulega, mistõttu oleme valmistunud ulatuslikeks elektrikatkestusteks.»

Ilmaprognoosi järgi on suured tormikahjud kõige tõenäolisemad saartel, Pärnumaal, Viljandimaal ja Tartumaal. Kõrgendatud valmisolekusse on viidud Elektrilevi rikkemeeskonnad ja kokkulepped on tehtud koostööpartneritega üle Eesti, kes on valmis kiirelt rikkeid kõrvaldama kogu nädalavahetuse vältel.

Lisaks päästeameti soovitustele lisas Tõnne, et majapidamistes, kus veevarustus sõltub elektrist, tuleks varuda joogivett. Samuti tuleks loomapidajatel arvestada pikema elektrikatkestuse võimalusega ja välja selgitada generaatori kasutamise võimalused.

Voolu kadudes palub Elektrilevi enne rikketelefonile 1343 helistamist oodata 10-15 minutit, mille jooksul saab Elektrilevi keskpingerikke korral kindlaks teha rikke ulatuse ja saata klientidele SMS-teate rikke kõrvaldamisest.  Koheselt tuleb aga helistada samal telefonil, kui keegi märkab maas vedelevat või katkenud elektriliini. Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi isegi 10 meetri raadiuses.

Infot tormi tõttu tekkinud takistustest sõiduteedel saab maanteeinfo numbrilt 1510, samale numbrile võib teada anda ka teele langenud puudest, mis liiklust oluliselt ei takista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles