Cheney kaitses taas CIA tegutsemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dick Cheney.
Dick Cheney. Foto: SCANPIX

USA endine asepresident Dick Cheney kaitses pühapäeval Ühendriikides praeguseks keelatud programmi, mille raames piinati arvatavaid terroriste, nimetades sellega seotud Luure Keskagentuuri (CIA) töötajaid kangelasteks.

«Ma olen täielikult seda meelt, et neid peaks kiitma, et neid peaks autasustama,» ütles ekspresident George W. Bushi lähim liitlane telekanalile NBC, lisades, et rakendaks programmi kõhklemata uuesti.

Senati demokraadid avaldasid teisipäeval kauaoodatud raporti, milles kirjeldati Guantanamo Bay vangilaagris harrastatud karme kinnipidamis- ja ülekuulamismeetodeid, muu hulgas uputamise matkimist, ärkvelhoidmist ja kirstutaolistesse kastidesse sulgemist.

Aruanne seadis kahtluse alla seesuguse tehnika tulemuslikkuse kasuliku luureinfo hankimisel, väites, et pigem andis see soovitule vastupidiseid tulemusi.

Cheney oli kategooriliselt eri meelt.

«See toimis. See absoluutselt toimis,» lausus ta pühapäeval programmi kohta, mida USA ametiisikud eufemistlikult tõhustatud ülekuulamistehnikateks nimetasid.

Cheney on eelnevalt nimetanud senati luurekomitee 500-leheküljelist raportit kohutavaks ja täielikuks jamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles