Reformierakonna toetus tõusis kahe aasta kõrgeimale tasemele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Reformierakonna toetus kerkis detsembris viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele ehk 32 protsendini, selgus rahvusringäälingu tellitud TNS Emori uuringust.

Kui septembris ja oktoobris toetas Reformierakonda 27 ja novembris 29 protsenti küsitlusele vastanuist, siis detsembris suurenes partei toetus veel kolm protsendipunkti, 32 protsendini, selgub rahvusringhäälingu uudisteportaalis avalikustatud andmetest.

Populaarsuselt järgneb Reformierakonnale riigikogus opositsiooniline Keskerakond, mille toetus kasvas novembri 22 protsendilt 23 protsendile detsembris. Veel septembris oli erakonna reiting 26 ja oktoobris 27 protsenti.

Reformierakonnaga koos koalitsiooni kuuluvat Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda, mille reiting on olnud viimastel kuudel 20 protsendi ümber, toetas detsembris 21 protsenti küsitlusele vastanuist. Opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus kukkus novembri 18 protsendilt detsembris taas 16 protsendile, kus see oli ka oktoobris.

Riigikogus esindamata erakondadest jäi Eestimaa Roheliste ja Konservatiivse Rahvaerakonna toetus kahe, Vabaerakonnal, Iseseisvusparteil ja Rahva Ühtsuse Erakonnal aga ühe protsendi tasemele.

TNS Emori uuringujuht Aivar Voog ütles küsitluse tulemusi kommenteerides, et Reformierakond on ületanud septembris ja oktoobris toimunud väikese languse ning jõudnud tagasi suveperioodi iseloomustanud 30 protsendi juurde. Tema sõnul on erakond olnud viimastel kuudel meedia tähelepanu keskmes ning alustanud suhteliselt intensiivselt juba ka valimiseelset reklaamikampaaniat.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna reiting on tema sõnul mõnevõrra taastunud kooseluseaduse vastuvõtmisest tingitud langusest, kuid jääb ikkagi alla suvisele 24–26 protsendi tasemele. «IRLi reiting on viimased neli kuud liikunud vahemikus 16-18 protsenti, seega neid iseloomustab suhteliselt stabiilne tase,» ütles Voog.

Keskerakonna aseesimehe ja fraktsiooni juhi Kadri Simsoni sõnul on Keskerakonna toetus olnud pikalt stabiilne, samas kui näiteks sotsiaaldemokraatide reiting on sattunud valitsusse mineku järel tõsisesse langusse. «Ilmselt on põhjus selles, et sotside valijad näevad, et nad viivad valitsuses ellu ainult Reformierakonna poliitikat. Inimesed, kes soovivad senise poliitika jätkumist, valivad juba otse Reformierakonda, mitte väiksemat valitsuspartnerit, kes neid oma poliitika elluviimisel aitab. See selgitab ka reformarite kõrget toetust,» ütles ta.

Simson märkis, et valimisteni jäänud kuude jooksul on kõik veel võimalik ja tegelikku seisu saab näha 1. märtsil. «Tuletaksin meelde, et neli aastat tagasi oli Reformierakonna toetus mõned kuud enne valimisi koguni 43 protsenti. Valimiste päevaks oli see toetus aga langenud enam kui kümme protsenti,» lisas ta.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli detsembris 30 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 19. novembrist 11. detsembrini 905 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles