Urmas Viilma: kiriku ja riigi risttee (1)

Urmas Viilma
, EELK peapiiskop
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peapiiskop Urmas Viilma.
Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Peeter Langovits

Millised on kiriku ja poliitika suhted, kuidas suhestub kirik ühiskonnaga üldisemalt ning kuidas erineb Eesti kirik teistest Põhjamaade kirikutest, kirjutab EELK peapiiskop electus Urmas Viilma.

Viimastel päevadel on minult korduvalt küsitud, millised peaksid olema kiriku ja riigi suhted, kuidas suhestub kirik ühiskonnaga üldisemalt ning kas poliitika ja usk sobivad kokku. Sageli tuleb teemaks ka küsimus kiriku avatusest või suletusest ühiskonna suunal. Võrdluseks on toodud Põhjamaid, kus kirik olevat avatum ja kaasaegsem, osavõtlikum ühiskonna probleemide suhtes ning hingab eriti just üksikisiku teatud vabaduste ja õiguste küsimuses riigi kodanikkonnaga samas rütmis.

Olen olnud tänulik nende küsimuste eest, sest see on andnud võimaluse selgitada, milline on olnud näiteks meie lähimate põhjanaabrite, soomlaste ja rootslaste kiriku- ja usuelu kulg ning riigi, sealhulgas poliitiliste erakondade roll selles.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles