Eurovolinik hoiatas Kreekat «enesetapu» eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovolinik Pierre Moscovici (paremal) käis Kreekas peaministrile Antonis Samarasele toetust avaldamas ning kreeklasi järskude liigutuste eest hoiatamas.
Eurovolinik Pierre Moscovici (paremal) käis Kreekas peaministrile Antonis Samarasele toetust avaldamas ning kreeklasi järskude liigutuste eest hoiatamas. Foto: Yiannis Liakos / AFP

Homsete varajaste presidendivalimiste künnisel külastas Kreekat Euroopa Liidu majandusvolinik, kes selgitas, et mõtted võlgade tasumata jätmisest on «enesetapjalikud».

Kaheks päevaks Ateenasse sõitnud Pierre Moscovici rõhutas, et tema visiidi eesmärk ei kujuta endast signaali Brüsselist, nagu tuleks Kreeka parlamendil toetada peaministri Antonis Samarase esitatud kandidaati. Samaras peab hääletuse võitmiseks kõvasti pingutama ning läbikukkumise korral seisab ta silmitsi varajaste üldvalimistega, kirjutab Financial Times.

Pärast kohtumist Samarase ja tema rahandusministri Gikas Hardouvelisega kiitis Moscovici Kreeka valitsust ning lubas «palju leebemat järelevalvet» riigi reformikavale, kui 245 miljardi euroseks kujunenud ja neli aastat väldanud rahvusvaheline abipakett veebruaris läbi saab.

«Ma tahtsin saata poliitilise signaali, et [toimunud] on progress. Kes võiks seda eitada? Mitte keegi,» ütles Moscovici.

Arvamusküsitluste valguses liidripositsiooni hoidev vasakradikaalne erakond Syriza on tõotanud võimule tulles peatada Kreeka laenumaksed ning kaubelda rahvusvahelistelt kreeditoridelt välja uued tingimused. Uute tingimuste all peab Syriza muuhulgas silmas seda, et oluline osa euroala käest saadud laenust kirjutataks korstnasse.

Syriza liidri Alexix Tsiprase hinnangul tuli Moscovici Kreekasse «parlamendiliikmeid hirmutama» ja hääletust mõjutama. «Üritagu nad mida iganes, aga see ei toimi,» ütles Tsipras. «See põrkab tagasi otsekui bumerang ja neil tuleb maksta.»

Moscovici rõhutas pressikonverentsil, et «euroala seisneb kohustustes, vastastikustes kohustustes. Kui kellelgi on võlg, tuleb see võlg tasuda. Mõte sellest, et võla võiks maksmata jätta, on minu meelest enesetapjalik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles