Mustas nimekirjas Itaalia ajakirjanik: Eesti rikub rahvusvahelisi õigusi

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giulietto Chiesa (vasakul).
Giulietto Chiesa (vasakul). Foto: Yurasov Vyacheslav/COVI

Itaalia ajakirjanik ja poliitik Giulietto Chiesa, kellele siseministeerium sisenemiskeelu kehtestas, kirjutas oma blogis, et Eesti rikub õigusi igal tasandil ja on näide sellest, millisesse «fašismipunkti» Euroopa jõudnud on.

«See on ilmselge rahvusliku, rahvusvahelise, Euroopa ja globaalsete õiguste normide rikkumine!» kuulutab Chiesa oma blogis. Itaalia vasakpoolne ajakirjanik ja endine Euroopa parlamendi liige peeti kinni eile õhtul.

Talle oli kehtestatud sisenemise keeld, kuigi mees seda ise ei teadnud. Väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduse kohaselt ei pea Eesti valitsus põhjendama sisenemise keelu põhjuseid.

Chiesa tuli Eestisse, et võtta osa vastuolulise Impressium meediaklubi konverentsist, kus ta plaanis pidada kõne teemal «Kas Euroopal maksab karta Venemaad?». Ta ei ole esimene konverentsil osaleja, kellele Eesti sisenemise keelu kehtestas. Valitsus on selle kehtestanud ka Valeri Tishkovile, Igor Korotshenkole ja Vladimir Žarihhinile.

Postimehele teadaolevalt olid sisenemiskeelu põhjusteks Chiesa vaenu õhutavad väljaütlemised. Näiteks on ta õigustanud Krimmi annekteerimist ja Venemaa tegevust Ida-Ukrainas.

Chiesat peeti kinni kolm tundi, kuni Itaalia uudisteagentuuri ANSA andmetel tuli tema vabastamist nõudma Itaalia suursaadik Marco Clemente. Chiesa naise sõnul teatas saadik, et ta enne ei lahku, kui ajakirjanik vabastatakse. Chiesa peab tänase päeva jooksul Eestist lahkuma.

Postimehega rääkinud Itaalia ajakirjanik Silvia Giannelli selgitas Postimehele, et Itaalia ajakirjanduses on see tavaline, et ajakirjanik on ka poliitik. Piirid nende kahe ameti vahel on Itaalias palju hägusemad.

Vaata videost Chiesa vabanemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles