Helsingi narkopolitsei eksjuhi kohtuasja arutamine algab Trevocist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseiauto
Soome politseiauto Foto: Soome politseiamet

Helsingi ringkonnakohtus hakati arutama Soome pealinna narkopolitsei endise peadirektori Jari Aarnio väidetavaid kuritegusid. Tegemist oli keeruka kriminaalasja eelistungiga, kus käsitleti ka 6000-leheküljelist eeluurimismaterjali.    

Eile leppisid kohtunikud, prokurörid ja kohtualuste advokaadid kokku kriminaalprotsessi ajakavas. Väidetavaid kuritegusid hakatakse tõenäoliselt arutama jaanuaris, vahendas Helsingin Sanomat. Kokku puudutavad eeluurimismaterjalid peale Aarnio veel kaheksat inimest.

Soome meedias liikuvate oletuste järgi võivad Aarnio võimalike kuritegude tahke  puudutavad kohtuprotsessid kesta terve järgmise aasta. 

Eeluurimise ajal korraldasid politseinikud mitu läbiotsimist. Aarnio ehitusjärgus eramu krundilt leiti maasse peidetuna 64 800 eurot sularaha. Lisaks leiti garaažist VHS-kassetti peidetult tuhat eurot.

Ringkonnakohus hakkab esmalt arutama kriminaalasja n-ö Trevoci haru. Prokurörid kahtlustavad, et politsei endine tippjuht kasutas otsustusõigust jälgimisseadmeid tootvas Trevocis ja oli ise samas üks ametnikest, kes valmistas ette riigihanget nende seadmete muretsemiseks politseile.   

Kahtluste järgi püüdis ta uue tehnika abil peita jälgi ja tellis Trevocilt anonümisaatori eesmärgiga segada keskkriminaalpolitsei (KRP) tööd.    

Trevoci tegevjuht Pasi Patama on rääkinud ülekuulamistel, et seadet katsetati politseis 2012. aasta suvel. Sellega võib traditsioonilise mobiilside jälgimise täiesti ära nullida, vahendas Iltalehti võrguväljaanne. 

Eeluurimismaterjalide järgi on kõnealune seade seotud nn hašišitünnide kriminaalasjaga. Juhtunut uurinud politseinike oletuse järgi taheti seadmega näidata, et tünnide loos KRP-le pihku sattunud seadeldised pole seotud narkokuritegudega, vaid on osa narkopolitsei operatiivtegevusest.

MTV uudiste andmetel toodi Soome tünnidesse pakituna enam kui 800 kilo hašišit.

Trevocit puudutavate materjalide põhiarutelu püütakse ära pidada 30 istungipäeva jooksul.

Ringhäälingu YLE teatel nõuab prokurör Aarniole vähemalt 4–4,5 aasta pikkust reaalset vangistust. Trevoci tegevjuhile nõuab ta 3–3,5-aastast ja kuritegeliku jõugu United Brotherhood juhile 2–2,5-aastast reaalselt vangistust.

Praegu näib, et kohtus esimesena arutlusele tulevates Trevocit puudutavates materjalides tehakse kokkuvõte ja langetatakse otsused enne, kui muid valdkondi puudutavad kuriteokahtlustused arutlusele võetakse, kirjutas Helsingin Sanomate võrguväljaanne.

Süüdistusi narkokuritegudes saab prokurör esitada selle aasta lõpuni.   

Riiklik süüdistaja Jarmo Hirvonen ütles kommentaariks, et Aarniol oli kaksikroll: ta on olnud seotud Trevociga ja samas tegelenud Helsingi politseis riigihangetega. Prokurörid esitavad lõplikud süüdistused ja karistusettepanekud hiljem. 

Eeluurimismaterjalide järgi pole narkopolitsei kunagise tippjuhi jõukus pärit Trevoc Oy tegevusest, vaid rasketest narkokuritegudest. Seetõttu on raha kulutamise kohta narkoloo eeluurimismaterjalides omaette peatükk, mis avalikustatakse hiljem.

Eeluurimist juhtinud politseinikud on varem avalikkuse ees öelnud, et Aarniot kahtlustatakse narkootiliste ainete organiseeritud sisseveos Hollandist ja nende levitamises Soomes aastatel 2011–2012. Eeluurimismaterjalidest selgub, et Aarnio pole osanud raha päritolu põhjendada, kuid on kõiki kahtlustusi eitanud.      

Trevoci haru puudutavatest eeluurimismaterjalidest tuli ilmsiks, et Aarnio kulutas aastatel 2009–2013 isiklikuks otstarbeks enam kui 450 000 eurot. Väidetavalt ehitas ta sel ajal perele eramu, laenas raha mitmele inimesele ja ostis autosid.

Materjalidest tuleb ka välja, et Aarnio sai osa Trevoci aktsiatest endale. Prokuröri hinnangul ulatub saadud isiklik kasu 200 000 euroni. 

Aarniot esindav Riitta Leppiniemi kinnitas, et tema klient lükkab kõik kuriteokahtlused tagasi. «Keskne küsimus on see, kas ta on Trevocis olnud tõesti sellisel positsioonil, nagu prokurörid väidavad,» ütles ta.   

Kahjusaajateks kõnealuses kriminaalasjas on Helsingi politseiamet, toll, välisministeerium ja kaitsepolitsei. Kõik need hankisid jälgimis- ja pealtkuulamisseadmeid Trevocilt kokku enam kui miljoni eurot eest. 

57-aastast Aarniot, kes töötab politseis alates 1979. aastast, hakati ametialastes kuritegudes kahtlustama 2013. aastal. Uurimine algas, kui üks prostituut rääkis siseministeeriumi ametnikele Aarnio tegemistest seiku, mis viitasid võimalikele ametialastele rikkumistele.    

Eeluurimisvanglas istub ta alates novembrist 2013, tohtides kohtuda vaid perekonna ja advokaatidega. Novembris Iltalehtile saadetud sõnumis tunnistas ta, et viimane aasta on olnud  raske. «Füüsiline vorm on kadumas. See mõjub meeleolule ja hakkama saamisele selles lõputus üksilduses,» teatas 23 tundi ööpäevas luku taga istuv endine politsei tippjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles