Kuidas jõuavad Eesti abipakid ukrainlasteni?

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine lapsega UNHCRi laagris Ida-Ukrainas.
Naine lapsega UNHCRi laagris Ida-Ukrainas. Foto: Max Vetrov / Scanpix

Seda, kuhu ja kellele jõuab Eestist saadetud üle 70 000-eurone abi, otsustab ÜRO pagulaste ülemvoliniku amet (UNHCR).

Eesti abipakid Kiievi laos. Allikas:
Eesti abipakid Kiievi laos. Allikas: Foto: UNHCR

Kõigepealt jõuab abi Kiievis asuvasse lattu. Enne, kui pakid laiali saadetakse, vaatab nimekirjad, kuhu ja kelleni abi jõuab, üle kohalik Eesti saatkond. Suursaadik Sulev Kannike käis Odessasse teel olnud pakke ka laos üle vaatamas.

Sinna jõudsid Eesti abipakid novembri lõpus. Odessas on umbes 20 000 sisepagulast (vaata ja klõpsa kaardil loo lõpus). Ligi sada pagulast ööbib novembri lõpu seisuga sanatooriumites ja suvelaagrites. Kuna paljud neist paikadest ei ole talveks sobivad, saadab ÜRO peale Eestist saadetud toidu neile ka meie tekke ja linasid.

Eesti saadik Ukrainas pakke üle vaatamas. Allikas:
Eesti saadik Ukrainas pakke üle vaatamas. Allikas: Foto: UNHCR

Mitte kogu Eesti abi ei saadeta aga Odessasse. Ülejäänud toiduained jagatakse Donetski ja Luganski piirkondade vahel.

Postimees kirjutas novembri lõpus, et Eestist saabunud abi pärast tekkis Odessas, Lustdorfi sanatooriumis ajakirjanike ja sanatooriumi töötajate vahel tüli. Nimelt kutsuti lapsed abi kätte saama, nad poseerisid ajakirjanikele, aga lõpuks neile midagi ei jagatudki. Kogu abi läks sanatooriumi esindajatele, kes selle pagulaste vahel hiljem ära jagas. Kohalik ajakirjanik ei mõistnud, miks pidid lapsed üldse üritusel osalema, kui nad pärast tühjade kätega jäid.

Eesti abipakid. Allikas:
Eesti abipakid. Allikas: Foto: UNHCR

UNHCRi esindaja Ukrainas, Nina Sorokopud, selgitas Postimehele, et lasteni jõudis abi kindlasti. Lihtsalt asjad, mis pakkides olid, ei olnud sobilikud kohe lastele pihku pistmiseks. Näiteks oli toidupakkides konserve ja 25-kiloseid piimapulbrikotte. Neid kasutatakse tema sõnul kõikidele sanatooriumis olevatele pagulastele toidu tegemiseks.

Miks lastel lubati üldse pressiüritusel osaleda ja intervjuusid anda?

Pakid hakkavad Odessa poole liikuma. Allikas:
Pakid hakkavad Odessa poole liikuma. Allikas: Foto: UNHCR

«Mõned vanemad ei saa ise konfliktipiirkondadest lahkuda, aga nad olid nõus oma lapsi ajutiselt saatma riigile kuuluvasse Lostdorfi sanatooriumisse. Lapsi toodi Donetski piirkonnast gruppidena. Neid saatsid täiskasvanud saatjad, kes vastutavad gruppide eest,» ütles Sorokopud.

Kokku toetab Eesti Ukrainat ligi miljoni euroga. Üle 70 000 sellest läheb sisepagulaste toetuseks.

Vaata kaardilt, kus on Ukrainas kõige rohkem sisepagulasi:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles