Diplomaat peab seksiskandaali provokatsiooniks tema vastu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anonüümse isiku saadetud pilt Harry Lahteinast
Anonüümse isiku saadetud pilt Harry Lahteinast Foto: Erakogu

Eesti asjur Valgevenes, endine vastuluuraja Harry Lahtein sai nädal enne plaanitud ametiaja lõppu Minskis oma «Valgevene sõpradelt» lahkumiskingituseks seksiskandaali, mis mehe karjääri diplomaatilisel rindel päevapealt lõpetas.
 

Kõrvaltvaatajale tundub uskumatu, et üheksakümnendate aastate keskel kaitsepolitseis juhtival ametikohal töötanud Lahtein nii labasesse skandaali sattus. Kes siis veel, kui mitte kapos vastuluure alal töötanud mees peaks mõistma, et peohoos noorte neidudega mitmeti tõlgendatavates poosides fotodel poseerimine on tema ametialaseks kompromiteerimiseks parim materjal.

Ometi maandus esmaspäeval erinevate Eesti meediaväljaannete elektronpostkastidesse anonüümkiri Valgevenest, kus end 20-aastaseks Minski elanikuks nimetav kodanik väidab, et tutvus umbes aasta tagasi Lahteinaga.

Välispoliitiliselt piinlik
Kirja autori väitel asus diplomaat teda seksuaalselt ahistama ja tänutäheks olevat Lahtein lasknud talle ja tema sõbrannadele vormistada Schengeni viisasid. Oma väidete tõestuseks oli kirjale lisatud fotoseeria, kus Lahtein noorte neidudega meelalt poseerib.

Välispoliitiliselt on lugu kindlasti piinlik. Selle kinnituseks oli kas või välisminister Urmas Paeti eilne kiire otsus Lahteina ametist tagasiastumise avaldus päevapealt rahuldada. Ent jääb vaid oletada, mis eesmärke sellise anonüümkirja koostamine tegelikult teenida võis.

Tegelikult polnud Lahteina ametist lahkumisel enam mingit sisulist tähendust. Juba järgmisest nädalast asub Minskis tööle aasta alguses konkursiga välja valitud suursaadik ja nii saanuks hiljuti abikaasaga lapse saanud Lahteina ametilähetus Valgevenes niikuinii otsa.

Lahtein kirjutas eile Eesti välisdiplomaatidele lähetatud elektronikirjas, et puhkenud skandaali näol on tegemist tema vastu suunatud provokatsiooniga, mida võib käsitleda rünnakuna kogu vabariigi diplomaatilise korpuse vastu. Seetõttu pidaski ta paremaks ametist ise lahkuda.

Ajakirjandusele mees omapoolsete selgituste andmisest eile keeldus. «Ma ei kommenteeri sel teemal mitte midagi,» vastas Valgevenes eile Postimehele vastanud Lahtein ja katkestas telefonikõne.

Nagu rääkisid Postimehele Lahteinaga juhtunu teemal lähemalt suhelnud allikad, tunnistab mees, et tunneb neil fotodel olevaid isikuid. Ent neil fotodel olevatel inimestel ja anonüümkirja saatjal polevat omavahel mingit seost.

Ja kuigi meedias püüti jätta muljet, et fotod on tehtud nädal tagasi Minski restoranis Gosti peetud peol, väidab mees, et ülesvõtted on tehtud pikema aja jooksul erinevatel koosolemistel. Lahteinal oli eelmisel nädalal Gostis küll nelja kohaliku neiuga koosviibimine, ent mees lahkus sealt üksi, jättes ülejäänud seltskonna edasi pidutsema.

Miks siis tekitati vaevalt aasta Minskis töötada jõudnud diplomaadile seesugune torm veeklaasis ja seda ajal, kui Eestis toimub välismaal töötavate saadikute aastakongress? Pealtnäha on Eesti ja Valgevene suhted igati korras ja säärastel rünnakutel puudub selles valguses justkui igasugune mõte.

Erilise taustaga
«Kui aga nüüd arvestada tema tausta (töötamine kapos ja Venemaa-vaenulikus Gruusias – toim), siis võite ise selle pildi kokku panna. Seda võidi teha ka lihtsalt niisama, et inimesest pikas perspektiivis lahti saada,» kommenteeriti Postimehele.

Kas Lahteinale peaks ette heitma, et ta pidudel alati laia joonega käitumise poolest silma paistis? Võimalik. Ent samas on selge, et lihtsalt kuivalt nurgas istumisega slaaviliku asjaajamisega Valgevenes diplomaatiliselt midagi ka ei saavutaks.

Ühes olid Postimehega eile vestelnud eksperdid ühel meelel. Lahteina-suguse taustaga diplomaat poleks ainuüksi oma puhtprofessionaalsete teadmiste tõttu tohtinud niisugustele fotodele sattuda.

Harry Lahtein

•    Üheksakümnendate aastate keskel alustas tööd kaitsepolitseis.
•    Jätkas karjääri kaitseministeeriumis, kus töötas erinevatel ametikohtadel.
•    2006. aasta juulis asus tööle Eesti asjurina Gruusias, kus töötas kuni 2008. aasta juulini. Enne lahkumist andis president Mihhail Saakašvili talle üle Au ordeni.
•    2009. aasta augustis asus tööle Eesti asjurina Valgevenes Minskis, kust pidi naasma tänavu septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles