Potisepp: ükski toiduettevõte pole sanktsioonide pärast ületamatutes raskustes

, majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Postimees.ee

Kuigi lõplikke järeldusi teha on vara, võib öelda, et siiani pole ükski toidutootja sanktsioonide tõttu ületamatutesse raskustesse sattunud, ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Ta ütles, et meie toidutööstused on teinud suuri investeeringuid, et Venemaa turu senistele suurele nõudlusele vajalikku mahtu tagada ja vajavad nende investeeringute tasateenimiseks võimalust toota ja müüa maksimaalselt palju toitu. «Keeld Venemaa tarbijatele toitu valmistada võib jätta farmeritele kätte palju toorainet ning tööstuste tootmismahud ebamõistlikult madalaks,» rääkis ta.

Elussigade ekspordikeeld on oma mõju seakasvatajatele avaldanud, toorpiim ostetakse küll siiani kõik kokku ja töödeldakse ka ära, kuid toodangust saadav hind ei rahulda esmatootjat ega tööstusi ning pikalt selline situatsioon ei saagi kesta.

Esimese asjana vaatasid ettevõtted üle tootmismahud, et mitte valmistada uusi tootepartiisid, mille söömiseks pole suid.

«Meie tööstused on püüdnud nii palju kui võimalik oma tooraine tarnijaid säästa ning mitte vähendada sisseostetava tooraine mahtu drastiliselt – näiteks piimatööstused valmistavad toorpiimast senisest rohkem pika säilimisajaga juustu ning pulbreid kui värskepiimatooteid,» ütles ta.

Tööstused ja ministrid teevad iga päev tööd, et leida toodetele uusi turge Euroopas ja Aasias. Kerge see ei ole, sest kõik seni Venemaale tarninud tootjad üle Euroopa konkureerivad nendele müügivõimalustele ja hinnad ei ole ülepakkumise tõttu just kuigi kõrged. Samuti leitakse võimalusi tegevuse tõhustamiseks.

«Rõõm on tõdeda aastale tagasi vaadates, et ükski toidutööstus ei ole Venemaa sanktsioonide tõttu sattunud sellistesse raskustesse, et tuleks ette võtta massilisi koondamisi või kaaluda tegevuse lõpetamist,» tähendas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles