Toomas Kümmel: eilne kohtumine Hardo Aasmäega jäi viimaseks

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kümmel.
Toomas Kümmel. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Ajakirjanik Toomas Kümmel meenutas, et tema sõber Hardo Aasmäe helistas igal hommikul, et arutada, mis algaval päeval maailmas sündima hakkab. «Tal oli alati selline lause, et kõigepealt tuleb hommikul meie eas ärgata, siis teeme plaane. Ja  täna hommikul ta enam ei ärganud,» ütles Kümmel.

Toomas Kümmel kohtus Hardo Aasmäega eile. «Olime kolmekesi koos – mina, Juškin (Balti Venemaa Uurimise Keskuse direktor Vladimir Juškin – toim.) ja Hardo,» rääkis Kümmel, kelle sõnul arutati Venemaa sündmusi.

«Mul hakkas päev tavaliselt sellega, et Hardo helistas hommikul. Tegime päevakava. Tal oli hea lapselik uudishimu, mis vanas eas ka inimest suudab ärkvel hoida ja tänu millele inimene areneb. Me igal hommikul arutasime Ukraina, küll ISISe teemal…» ütles Kümmel, kes tundis Aasmäed 79. aastast alates.

«Me oleme mõlemad geograafid. Ta oli maateadlane sõna otseses mõttes, selline vana koolkonna geograaf. Tal olid vapustavad teadmised ja sellega ta läheb Eesti kultuurilukku. See tohutu teadmiste pagas aitas tal maailma mõtestada,» rääkis Kümmel.

Kümmel meenutas, kuidas Aasmäe organiseeritud Poola reis 1988. aastal oli tema esimene välisreis.

«Tulime tagasi ja istusime kohvikus ja siis Hardo rääkis, et Nõukogude Liidus saab käia ja oma silmaga näha kõiki looduslikke vööndeid, välja arvatud troopika. Tuleb saata geograafia õpetajad troopikasse. Ja ta tegi selle ära.»

Eile õhtul suri 63-aastasena poliitik, ühiskonnategelane ja Tallinna endine linnapea Hardo Aasmäe õnnetusjuhtumi tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles