Mait Laasi film sai Lumiere´i auhinna

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Laas näitab võidetud Lumiere´i auhinda.
Mait Laas näitab võidetud Lumiere´i auhinda. Foto: Liis Treimann

Eesti nukufilmi pikk prillikino traditsioon sai taas tunnustuse osaliseks, kui rahvusvaheline 3D ühing andis Mait Laasi filmile «Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu» Lumiere´i preemia.

Tegu on 3D-filmide ühe nimekama autasuga, millega Hollywoodis tegutsev 3D ühing premeerib erinevate regioonide mängu-, dokumentaal- ja animafilme, mis paistavad silma originaalse 3D-kasutuse poolest.

Eesti film leidis äramärkimist Euroopa, Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riike hõlmava regiooni pikkade animafilmide kategoorias. Väljapaistvamaks 3D-dokumentaalfilmiks nimetas ühing Pascal Vuongi «D-päeva: Normandia 1944» ja 3D-mängufilmiks Jean-Pierre Jeunet´ «Imetlusväärse noore T.S. Spiveti erakordse teekonna».

«Tasus see pingutus ka sellest vaatevinklist ära,» rõõmustas Laas ja tänas mentor Aleksander Melkumovit ja operaator Ragnar Neljandit abi eest stereotehnoloogia filosoofilisel ja teadlikul kasutamisel. «Üritasime kasutada stereoefekte dramaturgiaga seotult, et see toetaks filmi üldist sõnumit,» selgitas ta.

Lumiere´i nime kandev auhind kujutab endast kuldset, õhkutõusmiseks tiivad laiali sirutanud muusat, kellel on ees 3D-prillid. See, et kuju sarnaneb Oscari nime kandva kuldmehikesega, pole juhus: neid valmistab sama ettevõte.

Varem oli «Lisa Limone ja Maroc Orange» võitnud spetsiaalselt 3D-kasutuse eest juba maineka Prantsusmaa 3D-filmide festivali «Dimension 3» auhinna. Kokku on film osalenud 37 festivalil, sh selliste A-kategooria animafilmifestivalide nagu Annecy, Ottawa ja Stuttgart võistlusprogrammides.

Lumiere´i preemiad anti välja Belgias Liege´is aset leidnud 3D-tööstuse üritusel 3D Stereo Media.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles