Agu Uudelepp: presidendi otsus olnut alles tuleva kaudu mõtestada on mõistetav

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp.
Agu Uudelepp. Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

Kommunikatsiooniõppejõud Agu Uudelepa sõnul oli president Toomas Hendrik Ilvese aastavahetuse pöördumise sõnum igati mõistetav ning samuti oli tema sõnul omal kohal presidendi kinnitus riigi püsimajäämise kohta kohe kõne alguses.

«President valis seekord oma pöördumise vormiks huvitava retoorilise kompositsiooni - mõtestada olnut alles tuleva kaudu. Tegelikult on see mõistetav, sest lõppenud aasta oli eestlastele vaimselt raske, isegi raskem kui mõne aasta tagune majanduskriis,» sõnas Uudelepp.

Uudelepp tõi välja, et kui toona muretsesime, kas saame hakkama, siis nüüd pelgasime, kas ikka jääme püsima. «See tekitas ühiskonnas ka tülisid, sest kuidagi peab tekkinud pinge vallanduma. Tavaliselt valitakse patuoinaks keegi sisevaenlane ja seekord jagunes ühiskond kaheks alalhoidlikkuse ning uuendusmeelsuse veelahet pidi.»

Sellises kontekstis on tema  sõnul selge, et otse näpuga viibutamine valab vaid õli tulle ajal, mil tegelikult on vaja ühiskonda rahustada. «Seda tegi riigipea kohe algul, rõhutades, et Eesti on kindlalt kaitstud. Edasi rääkis ta sellest, mida peame ise enda, oma lähedaste ja oma riigi kaitsemiseks tegema.»

«Ning tõepoolest, sõdida saab meiega koos või meie asemel ka ülejäänud NATO. Seevastu argaks, sallivaks ja töökaks ei hakka meie eest keegi, kuid ilma nende omadusteta on meie maanurgas tõesti raske püsima jääda,» märkis Uudelepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles