Politsei tühistab 63 kiiruskaamera trahvi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruskaamera.
Kiiruskaamera. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Politsei tühistab Tallinna-Narva maanteel kahe kiiruskaamera salvestiste alusel detsembris koostatud 63 trahviteadet, kuna need väljastati õigustühiselt.

Maanteeameti lepingupartner paigaldas 17. detsembril  Tallinna-Narva maantee 177. ja 201. kilomeetrile Narva suunale kaks kiirusmõõtesüsteemi, mis tulid hooldustöödelt Saksamaal.

30. detsembril selgus, et kaamerad pandi mõõtekohtadesse tagasi enne, kui Tehnilise Järelevalve Amet väljastas hooldusjärgselt kohustusliku dokumendi, mis lubab mõõteseadmeid Eestis jälle kasutada. Seetõttu olid ka nende salvestiste alusel koostatud trahviteated õigustühised.

Kokku on selliseid teateid 63 ning politsei võtab lähipäevil ühendust juriidiliste ja füüsiliste isikutega, kellele need teated on koostatud, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Maanteeameti liikluskorralduse osakonna peaspetsialist Siim Vaikmaa vabandas maanteeameti nimel kõigi liiklejate ees.

«Pole alust arvata, et hooldusest tulnud seadmed polnud töökorras ent kaamerate paigaldamise ajaks olid tegemata vajalikud uuendused dokumentides. Kontrolliprotsessid on loodud selleks, et tagada kaamerate mõõtetulemuste korrektsus ja menetluse usaldusväärsus, mistõttu peab dokumentatsioon olema korras,» selgitas ta. Vaikmaa kinnitas, et kõik ülejäänud kiiruskaamerad on kontrollitud ja korras.

Vea ilmnemisel peatas politsei koheselt kaamerasalvestise alusel trahviteadete koostamise ning kutsus tagasi teated, mis ei olnud veel postiasutusest välja läinud. Politsei võtab ühendust kõigiga, kellele selline teade on koostatud ning edastab inimesele allkirjastamiseks eeltäidetud kaebuse vormi. Juhtumitel, kus hoiatustrahv on juba tasutud, lisatakse juurde ka taotlus makstud raha tagastamiseks.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Veiko Kommusaare sõnul peab kiiruskaameraga salvestatud rikkumiste andmete kogumise ja nende töötlemise protsess olema veatu.

«Trahviteate koostamine toimub automaatselt ning inimese käsi osaleb protsessis vaid kahe hiireklikiga. Seetõttu on tähtis, et iga süsteemi lüli oleks kontrollitud ning toimiks täiesti korrektselt,» ütles ta.

Kokku on Eesti teedel 53 mõõtekabiini ja 35 kiiruskaamerat. Kaamerad kuuluvad maanteeametile, kes korraldab nende paigaldamise, seadistamise ja hoolduse. Politsei  ülesanne on rikkumistele järgneva hoiatamismenetluse läbi viimine. See toimub läbi infosüsteemi, kus kaameratest tulnud teabe alusel koostatakse trahviteated ning edastatakse need väljasaatmiseks postiasutusse.

Lõppenud aasta jooksul saatis politsei välja ligi 90 000 trahviteadet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles