Lugeja küsib: kas pideval foorinupu vajutamisel on mõtet?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalakäijad peavad lubavat foorituld mõnikord kaua ootama.
Jalakäijad peavad lubavat foorituld mõnikord kaua ootama. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

«Kas foorituli läheb kiiremini roheliseks, kui nuppu mitu korda järjest vajutada? Näiteks Tallinnas Rocca al Mare ees peab küllaltki kaua ootama, enne kui keskusest üle tee Zoo peatusesse saab minna. Inimesed muudkui toksivad mitu korda seda nuppu, uskudes, et kui kogu aeg järjest vajutad, siis see roheline tuli tuleb kiiremini. Teen seda ka ise, aga kas sellel mõtet on?» küsib lugeja.

Vastab Signaali fooriosakonna juhataja Peeter Toon.

Esmalt selgitan, et jalakäijate väljakutsenupu ühekordsel vajutusel «registreeritakse» foorikontrolleris soov saada rohelist foorituld.

Rohelise fooritule andmine soovijale (loe: jalakäija) sõltub aga mitmest «segavast» asjaolust. 

Esiteks, transpordi «rohelise laine»  ajalisest pikkusest antud ristmikul, mis tähendab seda, et enne kui transpordile antud (kohustuslik) rohelise  aeg ei ole lõppenud, ei saa lubada jalakäijale rohelist.

Teiseks, nupulevajutuse hetk transpordi rohelise tule ajal, mis tähendab seda, et kui jalakäija vajutab väljakutsenuppu hetkel, kui just transpordile antud roheline tsükkel algas, siis jalakäijal tuleb minimaalselt oodata etteantud transpordi rohelise tule aeg + kaitseajad+lülitusaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles