Sõrmepikkune vorstike varjutab EL-USA kaubanduslepet

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitseb USA presidendilegi: Barack Obama sööb bratwursti vorstifestivalil Milwaukees. See «õige» bratwurst on ent tehtud Saksamaal.
Maitseb USA presidendilegi: Barack Obama sööb bratwursti vorstifestivalil Milwaukees. See «õige» bratwurst on ent tehtud Saksamaal. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Tilluke grillvorstike Baierimaalt on ootamatult osutunud tüliõunaks Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide kaubanduskõnelustes seoses Saksa põllumajandusministri hoiatusega, et «iga vorsti ei saa kaitsta».

Saksa põllumajandusminister Christian Schmidt ütles nimelt usutluses Der Spiegelile järgmised sõnad: «Kui soovime haarata kinni vabakaubanduse võimalustest üüratul Ameerika turul, ei saa me enam jätkata iga vorsti ja juustusordi kaitsmist.»

Toidutootjad, poliitikud ja kaubandusleppe vastased haarasid Schmidti sõnad hambusse kui näite piirkondlike brändide ohverdamisest globaliseerumise altarile, kirjutab Financial Times.

Erilise energiaga tõsteti Saksamaal häält Baieri Bratwursti – täpsemalt Nürnbergi Rostbratwursti – toetuseks, mis on Euroopa Liidus kaitse all kui traditsiooniline piirkondlik toode.

Nagu teatas Saksa toidu- ja joogitööstuse huvide eest seisva lobigrupi BVE pressiesindaja Anne Vollmer, «peavad piirkondlikud tooted jääma piirkondlikeks toodeteks».

«Me ei taha Kentuckys tehtud Nürnbergi Rostbratwursti ega Tennessee viskit Baden Badenist,» tõi Vollmer näite.

Selle vorsti tootmisel on juba alates 14. sajandist rakendatud rangeid reegleid. Kõik linnaisade kvaliteedinõudmistele mittevastavad Nürnbergi Rostbratwurstid kallati keskajal Pegnitzi jõkke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles