Kohus mõistis julma tapja eluks ajaks vangi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Pitjukov
Oleg Pitjukov Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus mõistis täna ühe inimese tapnud ja teist eluohtlikult vigastanud Oleg Pitjukovile eluaegse vangistuse. Kohus mõistis samale mehele 1996. aastal kahe inimese tapmise eest surmanuhtluse, mis hiljem asendati 15-aastase vangistusega.

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt lõi Oleg Pitjukov mullu 10. veebruaril Pärnus Liiva tänava ühiselamu koridoris noaga meest, kes sai eluohtlikke vigastusi. Viis päeva hiljem, 15. veebruaril, pussitas ta sealsamas tekkinud tüli käigus noaga teise mehe surnuks.

Pärast tapmist helistas Pitjukov ise häirekeskusesse ja teatas, et tappis inimese. Sündmuspaigale jõudnud politseinikud leidsid ühiselamu korteri esikust surnud mehe, kelle kaelaarter oli noahoobiga läbistatud. Politseinikud leidsid Pitjukovi ühiselamu ühe korteri köögist ning selleks ajaks oli mees muutunud agressiivseks. Mehe kinnipidamiseks oli tarvis nelja politseiniku jõudu.

Tapmisel kasutatud nuga leiti hiljem kolmanda mehe taskust, kellega Pitkjukov samal õhtul koos alkoholi tarbis. Prokuröri hinnangul sokutas tapja verise noa pärast kuritegu oma joomakaaslase jope taskusse.

Prokurör märkis kohtus Pitjukovi iseloomustades, et mees on kergelt ärrituv ja oma kuriteod on ta pannud toime hullusehoos. Tavalises olekus on mees tasakaalukas ja käitub hästi.

Pärast mullu 10. veebruaril toimepandud pussitamist sulges Pitjukov ise ohvri verejooksu, viis enda korterisse ja kutsus kiirabi.

Kohus märkis, et 37-aastane Pitjukov on pannud alates noorukieast korduvalt toime omakasust ajendatud ja impulsiivseid vägivaldseid tegusid. Ka üliraskete tagajärgedega tegude puhul on ta suhtunud oma tegude tagajärgedesse ükskõikselt ja karistuste mõjul pole tema käitumine muutunud, teatas Pärnu maakohtu pressiesindaja.

Kohus leidis, et mees ei ole eluga vabaduses kohanenud, ta on tarvitanud regulaarselt alkoholi ja uimasteid ning pannud korduvalt toime uusi vägivaldseid tegusid. Kohus leidis, et mehe väärtushinnangud on juba välja kujunenud ja ei tasu loota, et ta asuks õiguskuulekale teele. Seetõttu karistas kohus teda eluaegse vangistusega.

Pärnu maakohtu otsust saab vaidlustada 15 päeva jooksul alates motiveeritud kohtuotsuse avaldamisest.

Viimati vabanes mees 15-aastasest vangistusest 2010. aastal.

Pärast vabanemist pussitas Pitjukov kaht inimest, ühte kõrri ja teist õlga ja kõhtu. Kuna ohvrite vigastused ei olnud eluohtlikud, karistas kohus nende tegude eest Pitjukovi aastase vangistusega.

Kohus mõistis Pitjukovi 1996. aastal surma

Pärnu linnakohus mõistis 1996. aasta märtsis Pitjukovi kahe inimese tahtliku tapmise ja ühe ohvri tükeldamise eest surma. 1997. aastal kergendas Pärnu maakohus Pitjukovi karistust ning mõistis talle eluaegse vangistuse. 1998. aastal kergendas riigikohus tema karistust veelgi ja mõistis talle 15-aastase vangistuse.

1995. aasta aprillis tappis Pitjukov koos kaaslastega julmal viisil mehe. Kurjategijad tagusid ohvri mutrivõtme, haamri ja kirvesilmaga surnuks ning võtsid talt 2900 krooni. Pärast tapatööd viisid kurjategijad surnukeha metsa, kus nad laiba tükeldasid ja seda põletada püüdsid. Kuna surnukeha ei põlenud, viisid nad tükeldatud kehaosad Pärnusse ja viskasid jõkke.

Seejärel tappis Pitjukov mõrva varjamiseks kuriteost teadnud mehe. Süüdistuse kohaselt tõmbas ohvril noaga kõri läbi, vedas ta siis vannituppa ja pussitas ta surnuks. Ohvril oli 54 lõike- ja torkehaava.

Eestis kehtis 1990. aastatel surmanuhtlus ja kuigi kohtud selliseid karistusi ka määrasid, ei viidud ühtegi surmaotsust tegelikkuses täide. Riigikogu otsustas 1997. aastal surmanuhtluse kaotada, seadus jõustus 1998. aastal.

Viimast korda viidi Eestis kohtuotsusega kinnitatud surmaotsus täide 21. septembril 1991.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles