Alaveri ja Veerpalu õpilase võit kuulutas klassikalise tehnika lõppu

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Poltoranin sõidab kirjade järgi klassikat, kuid pildi järgi tundub asi pigem uisutamisena.
Aleksei Poltoranin sõidab kirjade järgi klassikat, kuid pildi järgi tundub asi pigem uisutamisena. Foto: AP/Scanpix

Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri käe all treeniva Aleksei Poltoranini esikoht Tour de Ski neljandal etapil Toblachis oli märgilise tähendusega – esimest korda võideti sprindist pikem klassikadistants uisusuuskadega ja vaid paaristõukeid kasutades. «Läheb kaheksa või kümme aastat, kuid klassikaline tehnika kaob ajalukku,» teatas seepeale Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) murdmaaboss Jürg Capol.

Alaver ei taha endale kuulsust ja au, vaid paneb pärja Veerpalu kaela: «See oli treener Veerpalu esimene MK-võit.» Teiseks tunnistas Alave, et tegelikult magati revolutsioon maha: «Me pidanuks juba tänavusel Davosi klassikasõidul uisusuuska kasutama, nagu tegi Dario Cologna, kes kolmanda koha sai.»

Pärast Davosi hakkasid Poltoranini tiimis mõtted liikuma. Esimene katse toimus La Sgambeda klassikamaratonil, kus Poltoranin sai klassikarajal pelgalt paaristõugetega kenasti hakkama. Sealtmaalt pandi paika, et kui tingimused on soodsad, visatakse klassikasuusad nurka.

«Kolm päeva enne Toblachi 10 km klassikavõistlust hakkasime Poltoraninit psühholoogiliselt ette valmistama,» rääkis Alaver. «Tegime talle valmis nii klassika- kui uisusuusad, otsus viimaseid kasutada sündis kümme minutit enne starti, kui oli selge, et rada jääb kõvaks kui asfalt, ja rootslane Daniel Richardsson uisutades liidriks asus.»

Tegelikult ei tähenda klassikasõidus uisusuuskade kasutamine uisutamist, sest uisutehnika on reeglitega keelatud. Suusataja läbib raja suuskadega, mille all pole pidamismääret, ja liigub vaid paaristõugetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles