Miks sa ei tohiks enam kunagi enne magamaminekut süüa

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa jõuad töölt koju, sööd oma päeva suurima toidukorra, vedeled diivanil ja lähed magama. USA arsti Jamie A. Koufmani sõnul ei ole see kahjulik mitte ainult kehakaalule, vaid veel mitmel põhjusel.

Oma New York Timesis ilmunud arvamusloos selgitab Koufman, kuidas hilisõhtune toekas õhtusöök, millele ei järgi pea mingit füüsilist aktiivsust, võib segi paisata kogu süsteemi, millele meie keha toidu töötlemisel tugineb. Korralik seedimine on oluline, et keha omastaks vajalikke toitaineid ja viiks kehast välja kõik mittevajaliku, kirjutab Business Insider.

Samuti võib hilja söömine teha hullemaks ka kõrvetised, mida põhjustab maohappe tagasivool ehk refluks söögitorru, mida esineb tervelt 40 protsendil ameeriklastest. 

Nimelt ei ole meie keha loodud selleks, et tarbida ära suur toit ning seejärel pikali heita. Püstiselt istumine aitab meil seedida, lastes gravitatsioonil teha oma töö. Kõrvetiste all kannatavatel inimestel võib just söögijärgne pikaliviskamine esile kutsuda maohappe refluksi. 

Et mao tühjenemine pärast sööki võtab aega umbes kolm tundi, soovitataksegi tavaliselt jätta viimane toidukord mitte hilisemaks kui kolm tundi enne voodisse minekut. 

Üks 2005. aasta uuring, mis vaatles 350 inimese hilise õhtusöögi harjumusi, näitas, et vähem kui kolm tundi enne magamaminekut söömine suurendas refluksi sümptomite väljakujunemise riski isegi siis, kui arvesse võeti ka muud neid soodustavad faktorid, nagu suitsetamine, kehamassiindeks jm. 

Omaette probleem on seegi, et kui oodata päeva suurima söögikorraga hilisõhtuni, oled sa selleks ajaks nii näljane, et sööd suure tõenäosusega liiga kiiresti ja liiga palju. Aju suudab registreerida täiskõhutunde alles 20 minutit hiljem, nii et kiirustades ja suure näljaga on võimalik süüa väga palju rohkem, kui sul oleks tegelikult vaja. Kui seda juhtub sagedamini kui ühel või kahel õhtul nädalas, tõstab see suure tõenäosusega sinu kehakaalu. 

Kui jõuad siiski hilja töölt koju ega saa õhtusööki eriti varasemaks nihutada, siis aitab olukorda parandada see, kui sööd korralikult hommikuti ja lõunal - suure tõenäosusega sööd siis õhtul juba oluliselt vähem. Paha ei tee seegi, kui proovid end pärast õhtusööki veidikenegi liigutada – nõusid pesta, koristada, õue jalutama minna. Sinu keha ütleb sulle aitäh! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles