Tootmiskoondise veevõtukoht muundus ujulaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türilt Rapla poole väljasõit kulgeb mööda Tallinna tänavat. Aadressil Tallinna 60, peaaegu linna piiril, on juba 45 aastat lösutanud aedlinna ujula. Kuid sugugi mitte ujulat ei kujutanud toona kooskõlastuseks esitatud tööjoonised.
Paide EPT ehk siis lahti kirjutatult Eesti põllumajandustehnika tootmiskoondise Paide rajooni tootmisüksuse eesotsas olid tollal ja hiljemgi hakkajad mehed.
Nende heakskiidul ehitati tootmishoonete kõrval Türile ka elamuid, toetati kõikvõimalikke spordialasid, millega koondise töötajad tegelesid, abistati isetegevuslasi.
Üks tookordsetest tragidest spordipoistest oli Toivo Pihlik, kes mäletab, et 1969. aastal töötas ta ehitusbrigaadis, kelle ülesanne oli rajada EPTle suur maa-alune tuletõrje veevõtukoht. «Juba siis oli teada, et EPT juhataja Elmar Jüri eestvedamisel tuleb sellest ujula,» ütles Pihlik, kes avamisüritusest osa ei saanud. «Enne tõmmati mind vene kroonu.»
Pihlik teab veel öelda, et enne basseini käikuandmist olla see  paaril proovikatsetusel veest tühjaks valgunud. Ja juhataja Elmar Jüri sai omavolilise tegutsemise eest valju parteilise noomituse. «Pärast küll kõik kiitsid ja tänasid,» märkis ta. 
Vello Jõeloo, kes on töötanud Paide EPTs nii töödejuhataja kui juhataja asetäitjana, oli samuti ujula sünni juures. «Kui Paide EPT ehitas traktorite remondiks uut ülevabariigilist remonditöökoda, siis tuletõrje nõue oli, et tuleb rajada ka suur maa-alune veevõtukoht,» meenutas ta. «Meil tekkis kohe idee, milleks kulutada raha ainult sellise maa-aluse ehitise tarbeks, kui seda saaks kasutada ka igapäevaseks ujumiseks. Sealt saab ju ka tulekahjuks vett võtta. Nii see oligi, et nõukogude ajal oli ametlikult tegemist töökoja tuletõrje veevõtukohaga.»
1970. aasta jaanuaris avas ujula uksed.
Nagu pildilt on näha, on  Paide EPT juhatajale määratud karmile noomitusele vaatamata saabunud hoonet uudistama kõikvõimalikke valgekraesid küll Paide rajooni juhtivorganitest, küll kaugemalt. Uhke siseujula 1970. aastal – see oli imetlemist väärt.
Türilt Rapla poole väljasõit kulgeb mööda Tallinna tänavat. Aadressil Tallinna 60, peaaegu linna piiril, on juba 45 aastat lösutanud aedlinna ujula. Kuid sugugi mitte ujulat ei kujutanud toona kooskõlastuseks esitatud tööjoonised. Paide EPT ehk siis lahti kirjutatult Eesti põllumajandustehnika tootmiskoondise Paide rajooni tootmisüksuse eesotsas olid tollal ja hiljemgi hakkajad mehed. Nende heakskiidul ehitati tootmishoonete kõrval Türile ka elamuid, toetati kõikvõimalikke spordialasid, millega koondise töötajad tegelesid, abistati isetegevuslasi. Üks tookordsetest tragidest spordipoistest oli Toivo Pihlik, kes mäletab, et 1969. aastal töötas ta ehitusbrigaadis, kelle ülesanne oli rajada EPTle suur maa-alune tuletõrje veevõtukoht. «Juba siis oli teada, et EPT juhataja Elmar Jüri eestvedamisel tuleb sellest ujula,» ütles Pihlik, kes avamisüritusest osa ei saanud. «Enne tõmmati mind vene kroonu.» Pihlik teab veel öelda, et enne basseini käikuandmist olla see paaril proovikatsetusel veest tühjaks valgunud. Ja juhataja Elmar Jüri sai omavolilise tegutsemise eest valju parteilise noomituse. «Pärast küll kõik kiitsid ja tänasid,» märkis ta. Vello Jõeloo, kes on töötanud Paide EPTs nii töödejuhataja kui juhataja asetäitjana, oli samuti ujula sünni juures. «Kui Paide EPT ehitas traktorite remondiks uut ülevabariigilist remonditöökoda, siis tuletõrje nõue oli, et tuleb rajada ka suur maa-alune veevõtukoht,» meenutas ta. «Meil tekkis kohe idee, milleks kulutada raha ainult sellise maa-aluse ehitise tarbeks, kui seda saaks kasutada ka igapäevaseks ujumiseks. Sealt saab ju ka tulekahjuks vett võtta. Nii see oligi, et nõukogude ajal oli ametlikult tegemist töökoja tuletõrje veevõtukohaga.» 1970. aasta jaanuaris avas ujula uksed. Nagu pildilt on näha, on Paide EPT juhatajale määratud karmile noomitusele vaatamata saabunud hoonet uudistama kõikvõimalikke valgekraesid küll Paide rajooni juhtivorganitest, küll kaugemalt. Uhke siseujula 1970. aastal – see oli imetlemist väärt. Foto: Kaarel Aluoja erakogu

Kaarel Aluoja kirjutab seekord Türi ujula saamisloost.

Vanad fotod:

Türilt Rapla poole väljasõit kulgeb mööda Tallinna tänavat. Aadressil Tallinna 60, peaaegu linna piiril, on juba 45 aastat lösutanud aedlinna ujula. Kuid sugugi mitte ujulat ei kujutanud toona kooskõlastuseks esitatud tööjoonised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles