Meikar: siseminister ähvardab ka Eesti meediat

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar.
Silver Meikar. Foto: Viktor Burkivski

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikme Silver Meikari sõnul annavad siseminister Hanno Pevkuri sõnad, et Pariisi tapatöö sündmused said ikkagi alguse meediaväljaande käitumisest, vale signaali, sest panevad süü ja vastutuse tapatöö ohvritele.

«See kõlab ka hoiatusena Eesti ajakirjandusele,» rääkis Meikar. «Inimeste sõnu võib valesti mõista, kuid Pevkuri hilisemas selgituses on ju mustvalgelt kirjas, et «nende traagiliste sündmusteni võis viia Charlie Hebdo poolt avaldatud erinevate piltide koosmõju». Kuidas saab siseminister ettekavatsetud kuritegu ohvri eelneva käitumise kaudu õigustada?»

Meikari hinnangul pole mingit kahtlust, et Charlie Hebdo ründamine oli ettekavatsetud ja pilapiltides põhjuse otsimine on tupik. «Michigani Ülikooli professor Juan Cole, kes on avaldanud mitu raamatut lääne- ja moslemimaailma suhetest, väidab, et tapatöö on osa Al-Qaeda plaanist Prantsuse moslemid mentaalselt koloniseerida,» lausus ta.

«Teisipäevase rünnaku eesmärk polnud seega mitte võitlemine islami puhtuse eest, vaid usu järgijate muutmine viha ja sallimatuse objektideks. Radikalismi tõusust võidavad aga üksnes radikaalsed grupid. Ilma Al-Qaedata poleks Marine Le Pen edu voimalik ja vastupidi.»

Meikari sõnul sarnaneb Pevkuri püüe näha Pariisi veretöös kaassüüdlasena meediat, Vene propaganda katsetele ukrainlasi sõja puhkemises süüdistada. «Kui Charlie Hebdo poleks pilapilte avaldanud voi ukrainlased korruptiivse Janukovitši režiim vastu meelt avaldanud, poleks ju probleeme tulnud,» küsis ta.

«Probleemi tuum on aga just selles, et demokraatlikus ja inimõigusi austavas riigis peab meedia- ja koosolekuvabadus olema tagatud. Riigi ülesanne on neid väärtusi kaitsta, mitte otsida nendest tragöödiate põhjuseid.»

Pevkuri väljaütlemine

Siseminister Hanno Pevkur ütles eile TV3 uudistesaatele «Seitsmesed uudised»: «Kui vaadata ka neid traagilisi sündmusi Prantsusmaal, kus praeguseks hetkeks on ka juba üks politseinik hukkunud, siis need traagilised sündmused ikkagi said alguse, jah, meediaväljaannete enda käitumise poolt või seoses meediaväljaannete käitumisega. Ja samamoodi sellega, et see ei olnud ju üks pilapilt, vaid see oli selline pikaajalisem erinevate piltide koosmõju. Aga me ei tea neid taustasid ka lõpuni.»

Pevkur põhjendas täna oma väljaütlemist sellega, et ei heida Charlie Hebdo toimetusele midagi ette, vaid kommenteeris lihtsalt kurjategijate käitumist ning selle võimalikku ajendit.

Pevkuri sõnul esitas TV3 reporter talle kaks küsimust. «TV3 küsimus puudutas ennekõike seda, et kas Eesti riik hakkab ütlema ette seda, mida meediaväljaanded võivad avaldada või mitte. Selle peale mina ütlesin, et Eestis on meedia- ja sõnavabadus ja mitte mingeid ettekirjutusi ei tule. Siis küsiti, et mis võis olla nende sündmuste põhjus või ajend. Siis oli vastus, et mul on raske ette kujutada, mis see ajend võis olla, aga võimalik, et see oli pikaajaline meediaväljaande poolt kasutatud vorm, see viis ründajad sellise käitumiseni,» selgitas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles