Laskesuusatamises dopinguskandaal või «dopinguskandaal»

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelane Aleksander Loginov, keelatud ainetega patustaja.
Venelane Aleksander Loginov, keelatud ainetega patustaja. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Rahvusvahelise Laskesuusaliidu (IBU) president norralane Anders Besseberg pani nädalavahetusel põlema süütenööri dopingupommil, teatades, et pärast vanade proovide järelkontrolli tuvastati mitmed keelatud ainete pruukijad, kelle nimed tehakse teatavaks sel nädalal. Asjatundjad arvavad siiski, et tegu pole pommi, vaid parimal juhul käsigranaadiga, sest patuste seas kõlavaid nimesid ilmselt ei ole.

Bessebergi sõnul on proove uuritud uute meetoditega ning leitud nii mõndagi huvitavat. «Mitmed proovid on osutunud positiivseks. Ma ei saa öelda, palju vahelejäänuid on, milliste riikide eest nad võistlevad ega muid detaile. Korraldame peagi pressikonverentsi ja teeme asja avalikuks.»

Besseberg kinnitas, et nimesid ei tea veel temagi, küll aga dopingulabor, mis uurimise läbi viis. Nõnda palju ta siiski meediale poetas, et kõikide vahelejääjate puhul oli tegu niinimetatud uue põlvkonna EPOga, mis teatavasti suurendab punaliblede arvu veres. «Sportlaste proovides leiti aine molekule, mida vanade testimeetoditega polnud võimalik tuvastada, sest EPOt tarvitati väga väikestes kogustes.»

Eesti alaliidu peasekretär Kristjan Oja rääkis, et IBU taotles ammu õigust vanu proove uute meetoditega testida ning sai loa sügisel: «Nende nappide andmete põhjal on raske midagi arvata, kuid arvan, et suuri staare vahelejääjate seas pole. Tegelikult ei tohiks ju patustanut võistlustele lubada, kuid MK-etappidelt kõrvalejääjaid pole. Meie alaliit pole saanud mingit teavet, seega usun, et eestlased on puhtad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles