Avignoni põhiprogrammi valimine on võrreldav Kuldgloobuse nominatsiooniga

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 lavastus "Mu naine vihastas", fotol Juhan Ulfsak.
NO99 lavastus "Mu naine vihastas", fotol Juhan Ulfsak. Foto: Tiit Ojasoo

Kui oluline on Avignoni teatrifestival, selgitab teatriteadlane ja kriitik Madli Pesti.

 Madli Pesti: "Avignoni teatrifestivali maine on niivõrd kõrge, et seda võib tõesti võrrelda filmimaailma suurüritustega ning NO99 lavastuse valimist põhiprogrammi Eesti-Gruusia filmi «Mandariinid» tähelennuga Kuldgloobuste ja Oscarite jagamisel.

Lõuna-Prantsusmaal Avignonis igal suvel toimuv teatrifestival on Euroopa suurimaid ja vanemaid. Festivali lõi tuntud prantsuse näitleja ja lavastaja Jean Vilar juba 1947. aastal ning aastakümnete jooksul on see muutunud järjest rahvusvahelisemaks ja mitmekesisemaks hõlmates nii (prantsuskeelset) sõnateatrit kui interdistsiplinaarseid etenduskunste, tantsu ja muusikateatrit kogu maailmast.

Festivali põhiprogrammi valitakse kuni 40 lavastust. Näha saab tunnustatud Prantsuse teatreid, kuid alati tutvustatakse ka tegijaid väikeriikidest.

Avignoni põhiprogrammis pole Eesti teatrid varem esindatud olnud. NO99 valimise fakt tõestab muidugi teatri jätkuvat tugevat tööd Lääne-Euroopa teatrimaailma vallutamisel. Mäletatavasti sai prantsuse publik NO99ga tuttavaks külalisetendustel Pariisi Odeoni teatris. Kindlasti on Avignonis esinemine järgmine ja kõrgem samm tähelepanu ja tunnustuse saavutamisel. Suurim kasu eesti kultuurile on kindlasti selles, et Avignoni külastavad igal aastal 500 ajakirjanikku-kriitikut, kes kirjutavad festivalist umbes 2000 kajastust-artiklit. Selge, et NO99 sõnum saab nüüd viidud nii mõnelegi maale, kus Eesti teatrist varem midagi pole kuuldud. "

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles