Keeleinspektsioon algatas Keskerakonna plakatite suhtes menetluse

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul olev Olga Ivanova valimisplakat on keeleispektsiooni sõnul reeglitele vastav, sest altpoolt vaadates tõuseb esile eestikeelne sõnum. Parempoolse plakat on aga reeglite vastane, sest siis vaatab inimene plakatit teise nurga alt ja esile tõuseb venekeelne sõnum.
Vasakul olev Olga Ivanova valimisplakat on keeleispektsiooni sõnul reeglitele vastav, sest altpoolt vaadates tõuseb esile eestikeelne sõnum. Parempoolse plakat on aga reeglite vastane, sest siis vaatab inimene plakatit teise nurga alt ja esile tõuseb venekeelne sõnum. Foto: Sander Ilvest

Keeleinspektsioon pöördus järelepärimisega Keskerakonna poole, et selgitada välja, mis põhjusel on bussipeatustes olevatel plakatitel venekeelne tekst esikohal.

Kui Postimees pöördus eelmisel nädalal keeleinspektsiooni poole seoses suurte Keskerakonna plakatitega Laagna teel Tallinnas, kus esikohal on venekeelne reklaamtekst, siis kinnitas inspektsioon, et plakatitel on keelenõuded täidetud. Sellel nädalal selgus, et keeleinspektsioon on siiski alustanud menetlust Keskerakonna samasisuliste reklaamplakatite osas, mis asuvad bussipeatustes, sest nood on inspektsiooni hinnangul teisiti vaadeldavad.

«Bussipeatuses paiknevad reklaamid on teistmoodi vaadeldavad. Me vaatame neid otse, enda ees. Kui seadus ütleb, et eesti keel peab olema esikohal ega tohi olla halvemini vaadeldav, siis nende puhul selgub, et eesti keel ei ole esikohal. Plakat on küll samamoodi vaadeldav, aga üks tingimus, mille seadus ette kirjutab, jääb täitmata,» selgitas keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles