Erakonnaseaduse muutmine jääb järgmise riigikogu otsustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikontrolli soovitused muuta erakonnaseadust jäävad lähenevate valimiste valguses järgmise riigikogu koosseisu otsustada.

«Riigikokku ei ole riigikontrolli audit veel jõudnud, aga kui nad on teinud soovituse muuta seadusi, millega olukord paraneks, siis kindlasti seda tõsiselt arutatakse. Paraku ei ole märtsini enam nii palju aega jäänud, et uut seadust oleks võimalik vastu võtta,» ütles riigikogu Reformierakonna saadik ja põhiseaduskomisjoni liige Rait Maruste BNSile.

«Kõik eelnõude algatused tühistatakse uue koosseisu kokkutulemisel ja töö keeratakse nii öelda nulli,» viitas ta.

Riigikontroll soovitas kolmapäeval avalikustatud auditis täiendada erakonnaseadust, andes erakondade rahastamise järelevalve komisjonile riiklikku järelevalvet tegeva organi staatuse koos õigusega kohaldada korrakaitseseaduses ette nähtud riikliku järelevalve meetmeid.

Tallinna linnavalitsus kulutas 2013. aastal kohalike omavalitsuste valimiste eel valimisreklaamina mõistetavatele teavitustele ligikaudu 337 000 eurot ehk 10 protsenti teavitusalasest eelarvest, selgub riigikontrolli auditist, mille hinnangul on tegemist avaliku huvi rikkumisega.

Riigikontrolli hinnangul on tegu avaliku võimu vahendite väärkasutamisega, mis loob ebaausa poliitilise konkurentsi ja on oht demokraatia arengule. Selle muutmiseks peaks riigikogu üle vaatama poliitilise reklaamiga seotud seadused ja lisama seadustesse keelatud reklaami tunnuste loetelu, et anda järelevalveorganitele täpsemad juhised ja kindlama baasi otsuste langetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles