Vene allikas: ISSi USA pool suleti ja astronaudid evakueeriti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS)
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) Foto: SCANPIX

Venemaa kosmoseorganisatsiooni Roskosmos leheküljel teatati, et Rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) USA pool suleti võimaliku mürgilekke tõttu ning astronaudid evakueeriti.

Kuus astro- ja kosmonauti läksid ISSil Venemaa poolele.

«ISSi meeskond reageeris kiiresti ning sellele aitasid kaasa ka Moskva ja Houstoni kosmosekeskuste meeskonnad,» teatas Venemaa kosmosekeskuse esindaja Maksim Matjušin.

Roskosmose teates mainitakse mürgise aine leket, kuid ei täpsustatud, mis ainega tegemist on. Interfaxi andmetel leidis ISSil aset ammoniaagileke.

USA kosmoseagentuuri NASA edastas, et juhtumit uuritakse ning põhjus teatatakse lähiajal.

«Ammoniaagileket ei ole seni kinnitatud. Küll aga tuvastas meeskond jahutussüsteemis rikke, mille kõrvaldamisega tegeldakse,» edastas NASA.

Kanada astronaut Chris Hadfield selgitas, et astro-ja kosmonautide treeningprogrammis on ka ammoniaagilekke treening, kuna ammoniaaki kasutatakse ISSi jahutussüsteemis

ISSil on praegu kaks NASA astronauti, kaks Vene kosmonauti ja üks Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) Itaalia päritolu astronaut.

Missiooni juht on USA astronaut Barry Wilmore.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles